Ženské hormony

Hormony, obecně, jsou látky, které v lidském těle zajišťují růst a správné funkce jednotlivých orgánů a systémů. Jsou produkovány na různých místech v těle. Orgány, které hormony tvoří, se nazývají žlázy s vnitřní sekrecí.

Existují dva hlavní typy ženských pohlavních hormonů: estrogeny a gestageny. Jako další hormony, s jejichž názvem se lze často setkat, jsou: prolaktin, FSH, LH.

Estrogeny

Estrogeny vznikají hlavně ve vaječnících. V orgánech, kde účinkují, podporují růst buněk. V první fázi menstruačního cyklu estrogeny podporují nárůst děložní sliznice.

Gestageny

Hlavním přirozeným gestagenem je progesteron. Je produkován žlutým tělískem ve vaječníku v druhé polovině menstruačního cyklu. Způsobuje změny sliznice dělohy, aby mohlo nastat přijetí oplodněného vajíčka.

Prolaktin

Jedná se o hormon, který je do krevního oběhu uvolňován z hypofýzy. Jeho vylučování probíhá ve 24hodinovém rytmu, nejvíce kolem půlnoci. Zvýšená hladina prolaktinu mimo těhotenství je častou příčinou poruch menstruačního cyklu a ženské neplodnosti. Hlavním význam prolaktinu spočívá v tom, že způsobuje změny v prsní žláze a produkci mléka pro kojení.

FSH

Folikulostimulační hormon (běžně užívaná zkratka FSH) je produkován v hypofýze. Působí zrání folikulů ve vaječnících, a tím zajišťuje uvolňování vajíček, tedy ovulaci. Má vliv i na tvorbu hlavních ženských hormonů, estrogenů a gestagenů, které vznikají ve vaječnících.

LH

Luteotropní nebo také luteinizační hormon (běžně užívaná zkratka LH) vzniká v hypofýze. Jeho působení je také nutné k tvorbě estrogenů, gestagenů a k vyvolání ovulace.

Z Knihy o matce dítěti, která vyjde v tomto roce.

MUDr. Antonín Pařízek, CSc.