3. měsíc těhotenství - PLOD

3. měsíc těhotenství - plod - obrázek
3. měsíc těhotenství - plod - obrázek

Plod je přibližně 9 cm dlouhý a váží okolo 20 g. Na končetinách jsou dobře patrné prstíky a prodlužují se ruce. Je vytvořen chrupavčitý základ kostry.

Plod je přibližně 9 cm dlouhý a váží okolo 20 g. Na končetinách jsou dobře patrné prstíky a prodlužují se ruce. Je vytvořen chrupavčitý základ kostry. Ze společného základu se začínají vyvíjet buď mužské, nebo ženské vnější pohlavní orgány, ale při ultrazvukovém vyšetření je nelze ještě rozlišit. Jsou plně vyvinuty chlopně mezi síněmi a komorami srdce. V mozku se začíná vytvářet základ mozkové kůry.

Plod se sice již pohybuje, ale matka nemůže pohyby ještě cítit, jsou velmi slabé. Začínají se objevovat reflexy končetin, pokud se podráždí kůže plodu, reaguje pohybem rukou. Obličej začíná mít zřetelnější rysy, protože hlavička se zdvihla a rychle nabývá »lidštějších« tvarů. Tvář je téměř hotová. Oči, které byly daleko od sebe po stranách hlavy, jsou nyní vpředu a jsou zakryty víčky, rýsují se rty. Boltec ucha se již postupně formuje. Ve středním uchu se vytvářejí svaly, které ovládají kůstky středního ucha. Ve vnitřním uchu je z velké části dokončen vývoj hlemýždě.

Výrazně se již vyvinula játra. V žaludku se tvoří svalovina, začíná se vyvíjet systém žaludečních žláz. Svalstvo a žlázky se vytvářejí v tenkém i v tlustém střevě. V hrtanu se začínají tvořit svaly hlasivek. Ledviny nabývají definitivního tvaru a do plodové vody se začíná vylučovat moč. Je dokončen vývoj placenty.

 

Noha plodu ve 12. týdnu těhotenství                             Ultrazvukový snímek profilu
Autor fotografie: prof. MUDr. J. E. Jirásek, DrSc.              plodu ve 12. týdnu těhotenství

Noha plodu                  Ultrazvukový snímek plodu

 

Plod ve 12. týdnu těhotenství zachycen, jak se právě "drbe" za uchem
Autor fotografie: prof. MUDr. J. E. Jirásek, DrSc.
 12. týden

 

 

Autor: doc. MUDr. A. Pařízek, CSc. Kniha o těhotenství, porodu a dítěti,
Galén, Praha 2015