5 otázek a odpovědí na domácí dětskou stravu

S péčí o miminko se pojí množství nejrůznějších dotazů, které mohou být zdrojem nejistot a obav. Jí miminko dostatečně, nechybí mu nějaké důležité látky, dělám pro něj to nejlepší?

MUDr. Jana Bíbová, Ph.D. z pražského privátního zdravotnického zařízení odpovídala pro značku Gorenje na nejčastěji kladené dotazy maminek. Přinášíme vám shrnutí jejich rad ohledně tuhé stravy.

1. Kdy začít miminku dávat tuhou stravu?

I pokud stále kojíte, nebojte se přidávat rozmixovanou stravu od čtvrtého měsíce věku dítěte. Dříve se to nedoporučuje, protože zažívání dítěte ještě není dostatečně vyvinuté. Naopak výzkumy prokázaly, že není třeba čekat a s přidáváním tuhé stravy by se mělo začít dříve, než bude miminku šest měsíců. Mateřské mléko je úžasný zdroj, ale postupně již nenaplňuje všechny potřeby dítěte. Navíc můžeme tímto postupem předejít vzniku některých potravinových alergií a v klidu sledovat reakci dítěte na jednotlivé potraviny.

2. S čím začít u doplňkové stravy?

Nejdříve aktivujte svou trpělivost a vytrvalost, protože dítě si bude na novou konzistenci i chutě nějakou dobu zvykat. I proto nezačínejte sladkými chutěmi, tedy ovocem, protože děti dávají sladkému přednost a nemusely by pak chtít „slané“ pokrmy. Právě těmi tedy začněte a nejdříve vybírejte z těch, které neobsahují alergeny. V našich končinách jsou nejčastější kombinace zeleniny (cuketa, mrkev, květák), masa (drůbež, králík, telecí) a brambor, rýže případně ovesných vloček. Pak můžete pokračovat s ovocem (banán, jablko, hruška). Doporučuje se také obiloviny s obsahem lepku podávat mezi 4. a 6. měsícem, pokud kojíte, protože se tak sníží riziko vzniku celiakie (nesnášenlivosti lepku).

3. Jak připravit jídlo, které bude chutnat?

Opět buďte trpělivý a nevzdávejte se po prvním nezdaru. Studie prokázaly, že dítěti je potřeba nabídnout novou chuť 7-11 krát, než si na ni zvykne. Plivání jídla tedy hned nemusí znamenat, že dítěti jídlo chutnat nebude. Zkoušejte nové potraviny přidávat zhruba po týdnu – můžete tak i dobře sledovat, jak dítě novinku snáší a jak na ni reaguje jeho tělo. Také se připravte na to, že ze začátku, kdy je tuhá strava jen doplněk ke kojení, bude dítě jíst jen jednu čajovou lžičku jídla, některé zvládne dvě nebo tři lžičky, a jiné děti i více. Je to v pořádku.

Podávejte jídlo pokojové teploty nebo malinko teplejší a ze začátku rozhodně rozmixované nebo tekuté. Zhruba od osmi měsíců může být jídlo rozmačkané vidličkou a později potraviny jako maso, ryba, brambory, zelenina a ovoce jen nakrájené na malé kousky.

Vybírejte nejlépe čerstvou sezónní zeleninu a ovoce bez výrazných a nezvyklých chutí jako je mrkev, cuketa, brambory, banány. Jídla rozmixujte nebo povařte v páře a rozmačkejte, nepoužívejte sůl, cukr ani koření s výraznými chutěmi. Vynechte jídla s kravským mlékem. Naopak se doporučuje používat kvalitní rostlinné oleje jako je olivový olej – do jedné porce (150 až 200 ml) jednu čajovou lžičku oleje.

TIP: Báječný a maminkami otestovaný pomocník pro přípravu domácí stravy je multifunkční hrnec Gorenje, který připravuje jídlo v páře, seká, mixuje, ohřívá i sterilizuje.

4. Jaké potraviny jsou pro miminko nejlepší?

Mimo chuť je velmi důležitý obsah živin, proto používejte hlavně zeleninu, ovoce, obiloviny a červené maso, které je zdrojem železa. Níže najdete důležité vitamíny a potraviny, ve kterých jsou obsaženy.

Vitamín A – špenát, mrkev, kapusta
Vitamín B1 – brambory, ovesné vločky, některé ryby, luštěniny
Vitamín B2 – vejce, mléko a mléčné výrobky
Vitamín C – černý rybíz, angrešt, citrusy, brokolice, paprika, zelí, rajče, špenát
Vitamín D – rybí olej, mastné mořské ryby, bílek
Vitamín E – slunečnicový, řepkový a kukuřičný olej, pšeničné klíčky

5. Čemu se naopak vyhnout?

Držte se pravidel níže, kde najdete, s čím začít v určitém věku dítěte. Navíc se vyvarujte syceným a slazeným nápojům, jídlům určeným pro dospělé, soleným a slazeným pokrmům, syrovým nebo jen částečně tepelně zpracovaným vejcím.

  • Lepek podávejte zároveň s kojením  po dosažení 4 měsíců
  • Tepelně upravená vejce po 6 měsících
  • Mladé a co nejčerstvější ryby (makrela, losos, sleď) po 6 měsících
  • Chléb po 10 měsících
  • Kravské mléko samostatně jako nápoj a v malém množství po 1 roce
  • Malé množství cukru a soli pro dochucení po 1 roce
  • Med po 1 roce
  • Ořechy, arašídy, semena až po 5. roce, protože jsou tvrdé a dítě může malé kousky vdechnout nebo uvíznou v krku