8. měsíc těhotenství - žena

8. měsíc těhotenství - žena - obrázek
8. měsíc těhotenství - žena - obrázek

Cítíte se těžká. Dítě vás nyní uvnitř břicha hodně tlačí a způsobuje vám potíže, zejména časté nucení močit a mírnou dušnost.

Změny v těle těhotné ženy

8. měsícVaše břicho se stále více napíná. Ani vašemu dítěti však není lehko. Zaujímá polohu »skrčence«, nemá již v děloze moc místa. Mohou vás překvapit občasné stahy dělohy, které můžete cítit jako napětí, někdy dokonce jako mírnou bolest. Vaše pánev se začíná pomalu rozšiřovat, jde o přípravu na průchod dítěte během porodu.

Provádějte cviky již pro III. trimestr těhotenství. Během dne co nejvíce odpočívejte, pokud možno s podloženýma nohama. Je vhodné zvýšit každodenní příjem vápníku, je obsažen v přirozené formě v mléce a v sýrech.
 

           

 

 

Drobné obtíže
 

Bolesti v podbřišku
Vedle svíravých pocitů v prvních měsících těhotenství trpí 50 % žen od 5. měsíce bolestmi v podbřišku, v tříslech, v bedrech anebo v kříži.

Co doporučí lékař… 
→ lékař provede vždy vyšetření, při kterém zjišťuje, zdali se již neotvírá hrdlo dělohy. Bude-li vše v pořádku, pak vám poradí užívat vitaminy a léky uvolňující svaly, zejména svalstvo dělohy (hořčík).

Jak si mohu pomoci sama…
→ odpočinek je jediné, co vám může pomoci. Poraďte se s lékařem, abyste si ověřila, že se nejedná o předčasné děložní stahy.

 

Svědění
Je časté na konci těhotenství a má různou intenzitu. Jeho příčinou může být změněná funkce jater.

Co doporučí lékař…
→ vyšetření jater, aby se vyloučilo jejich onemocnění, lékař může předepsat antihistaminika.

Jak si mohu pomoci sama…
→ vyhýbejte se kosmetickým přípravkům vyvolávajícím alergii (např. parfémy, deodoranty). Používejte jemné dětské mýdlo. V oblékání dávejte přednost bavlně.

 

Autor: prof. MUDr. A. Pařízek, CSc. Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015