AIDS ohrožuje lidstvo již čtvrt století, zabil 25 miliónů lidí

__ADV__Když před pětadvaceti lety vyšel v časopise amerického Centra pro kontrolu nemocí článek o zvláštním typu infekce, jež zcela rozkládá imunitní systém, domnívali se odborníci, že jde o raritní virus, jenž se sotva dostane na stránky skript pro mediky. Jenže od té doby virus HIV na celé planetě usmrtil 25 miliónů lidí a dalších 65 miliónů infikoval.

Původně se vědci domnívali, že se nemoc přenáší pohlavní cestou, a to výhradně v uzavřené komunitě gayů v Los Angeles. Proto také chorobu pracovně nazvali "zápal plic homosexuálů". "Zpočátku lidé tvrdili, že kdo má AIDS, ten si ho také zaslouží," řekl nedávno herec Tom Hanks, jenž ztvárnil právníka nakaženého virem HIV v oscarovém snímku Philadelphia. Již na konci roku 1981 bylo ale jisté, že se nemoc může rozšířit i mezi heterosexuály a že souvisí s rozsáhlými infekcemi organismu v důsledku rapidního úbytku imunity.

Z "nemoci homosexuálů" se tak stal syndrom získaného selhání imunity (AIDS) a v roce 1983 byl objeven a popsán i jeho průvodce - retrovirus HIV. V roce 1985 bylo podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) infikováno tímto smrtícím virem již na 1,5 miliónů lidí a titulní stránky novin začaly plnit informace o původu a přenosu této pandemie.

Věda nemoc vyléčit neumí

Ani pětadvacet let po symbolickém objevu AIDS není lékařská věda schopná tuto nemoc vyléčit. Dokáže však celkem účinně oddálit její propuknutí a zpomalit průběh onemocnění.

Pokud je přítomnost viru HIV v organismu včas odhalena, pacient má díky antiretrovirální terapii dokonce šance na to, že u něj samotné onemocnění AIDS nepropukne. To však platí jen pro nakažené, kteří mají to štěstí, že jsou v péči evropských či amerických lékařů. Nejhůře postiženým regionem totiž nadále zůstává subsaharská Afrika, jež drží smutný primát v počtu nakažených i zemřelých na AIDS.

Počet nově nakažených Afričanů představuje skoro 70 procent všech nových případů nákazy na světě. Subsaharská Afrika reprezentuje zhruba deset procent světové populace, žijí tam ale dvě třetiny lidí nakažených HIV (24,5 miliónu).

Odborníci upozorňují na to, že nejdůležitější v boji s pandemií není ani tak léčba nakažených, jako především prevence. 

* Pacientem nula byl stevard

Jméno Gaetan Dugas už nikomu nic neříká. Přitom před čtvrtstoletím se tento kanadský stevard s tváří filmového herce stal Pacientem číslo nula. Lékaři se tehdy změnili na policejní vyšetřovatele a podle jeho letů začali stopovat muže, které nakazil. Jejich počet šel do stovek. "Vybavuji si to dobře. Zděsili jsme se, protože jsme začali tušit rozsah novodobého moru," vzpomíná si doktor Jim Curran z Centra pro kontrolu a prevenci nakažlivých chorob v americké Atlantě, který stál u Dugasova lůžka, když v roce 1984 zemřel.  

Také jméno britského literáta Bruceho Chatwina už zapadlo. "Staří Řekové věřili, že lidské chování musí mít své hranice. Toho, kdo je překročí, osud nemilosrdně ztrestá," napsal svému příteli. Autor proslulý chladným stylem se v roce 1977 v New Yorku zamiloval do australského burzovního makléře. S ním pronikl do komunity gayů plné divokých večírků příznačně zvaných Tanec smrti. Na jednom z nich se infikoval. "Umírám," řekl německému režiséru Werneru Herzogovi. Jako první popsal v tisku své poslední dny, než ho v lednu 1989 lékaři odpojili od přístrojů.  

Idol žen herec Rock Hudson (1925-1985) v roce 1984 vyrazil dech Americe přiznáním, že mu zbývají jen měsíce života. Baletní génius Rudolf Nurejev (1938-1993) věděl o viru HIV ve svém těle dlouho. "Před očima veřejnosti" odcházel ze života i zpěvák britské skupiny Queen Fredie Mercury (1946-1991), u jehož lůžka se modlila i princezna Diana.

Naopak stranou od všech skončil svůj život Ondrej Nepela (1951-1993), čs. olympijský vítěz v krasobruslení na olympiádě v Sapporu v roce 1972 a pozdější trenér západoněmecké reprezentace.

Bilance smrtícího viru HIV 

Svět 

počet zemřelých od r. 1981  25 miliónů 

počet nakažených HIV od r. 1981  65 miliónů 

aktuální počet nakažených HIV  38,6 miliónu 

nejproblémovější regiony subsaharská Afrika, východní Evropa

Česká republika 

HIV pozitivních     827 (reálně až 10x více) 

z toho s nemocí AIDS  196 

dosud zemřelo   118 

 

zdroj: ČTK

Témata: