Angelina otevřela oči českým ženám, začínají se zajímat o prevenci rakoviny a genetické testování

Angelina otevřela oči českým ženám,  začínají se zajímat o prevenci rakoviny a genetické testování - obrázek
Angelina otevřela oči českým ženám, začínají se zajímat o prevenci rakoviny a genetické testování - obrázek

 

Příběh Angeliny Jolie obletěl svět a pohnul svědomím českých žen, které se začínají masivně zajímat o prevenci rakoviny prsu, její finanční dopady a genetické testování. Rakovina prsu je totiž nejčastějším nádorovým onemocněním žen v České republice. Podle statistik jí onemocní každá osmá žena.

Po té, co Angelina Jolie oznámila, že na základě výsledku genetických testů, které odhalily vadný gen BRCA 1, si nechala odstranit svoje prsa, stoupl zájem žen o genetické vyšetření. Ve spolupráci s MUDr. Michalem Zikánem, který mj. spolupracuje s porodnice.cz, připravil projekt For Y ou přehled nejčastějších dotazů a odpovědí v oblasti genetického testování.

Vše, co vás zajímá o genetických testech.

Sociální a ekonomické dopady rakoviny prsu

V případě, že žena rakovinou prsu nebo ženských pohlavních orgánů onemocní, musí se kromě zdravotní a psychické zátěže potýkat i s finančními a sociálními komplikacemi. Náhradu výpadku přijmu ze zaměstnání anebo zachování běžného chodu domácnosti pomáhají zmírnit pojišťovny speciálními životními pojištěními či připojištěními právě pro případ této nemoci.

Pojištění určené speciálně pro případ rakoviny prsu nabízejí na českém trhu čtyři pojišťovny – ING  Pojišťovna – For You, AIG Europe, ČP  Zdraví a Generali. Při diagnóze obdrží klientka od své pojišťovny sjednanou pojistnou částku, díky které může podstoupit potřebné chirurgické zákroky, zajistit si nadstandardní léčbu a pokrýt další náklady spojené s léčbou, ale i zajištěním běžného chodu domácnosti.

 

Pojištění pro případ rakoviny prsu a pohlavních orgánů

Pojišťovna

Produkt

Vstupní věk

Pojistná částka

(v Kč)

Měsíční pojistné (v Kč)

ING Životní pojišťovna (1)

For You

18–55 let

750 000

200–300

ČP Zdraví

Lady Plus

15–65 let

200 000

118–365

AIG Europe

Mysli na sebe

18–60 let

200 000 / 400 000

179–479 / 233–817

Generali

Femina (jen pro případ rakoviny prsu)

18–59 let

100 000

50–150

Zdroj: stránky pojišťoven

Pojistné krytí až 750 000 Kč

O pojištění pro případ rakoviny prsu a ženských pohlavních orgánů se nejvíce zajímají ženy ve věku 35 – 50 let, u kterých by výpadek přijmu po dobu například ročního léčení, znamenal ohrožení finanční situace jejich rodiny či neschopnost vypořádat se se svými finančními závazky.

S nejvyšší pojistnou částkou se setkáte u pojištění For  You od IN G Pojišťovny –  750 tisíc korun – a naopak s nejnižší u Ge nerali – 100 tisíc korun. Pojištění Fem ina od Gen erali ale neplatí pro případ rakoviny pohlavních orgánů, jako je tomu u ostatních pojišťoven.

Důležitou součástí těchto speciálních typů pojištění jsou i asistenční služby, které pomohou ženě zajistit běžný chod domácnosti, na který je její rodina zvyklá. Mezi takové asistenční služby patří úklid v domácnosti, zajištění nákupu nebo třeba hlídaní dětí.

Životní pojištění už přece mám!

Mnoho žen se domnívá, že podobné krytí mají obsaženo již ve své stávající životní pojistce. Především u starších pojistek, které byly uzavřeny před delší dobou, a dlouho nebyly aktualizovány, takové krytí vůbec není.  Až poslední dobou se pojišťovny začaly zaměřovat na novinky typu krytí závažných onemocnění.