Anonymní testy rodičovství

Anonymní určení otcovství prostřednictvím testů, které lze volně zakoupit v lékárnách, by podle Radima Brdičky z Ústavu hematologie a krevní transfuze mělo být zakázáno. Touto metodou lze totiž udělat test komukoliv a jeho výsledky pak zneužít. Společnost Genomac International, která anonymní zkoušky provádí, je naopak přesvědčena o jejich potřebnosti. Firmy by ale měly dodržovat určitá etická pravidla.

Genetický kód je podle Brdičky citlivější informace než jedno konkrétní lékařské vyšetření. Nemoc totiž může pominout, ale genetický kód je stejný po celý život. "Mělo by se to zásadně odmítnout. Když zjistím, že máte nějakou dědičnou chorobu, kdo mně zabrání, abych to někomu neřekl?" řekl Brdička ČTK.

Podle něj jde o nesmírně citlivé téma z hlediska ochrany osobnosti. "Když vyšetření nařídí soud, pečlivě se zjišťuje totožnost," uvedl Brdička, který v ústavu vede národní referenční laboratoře pro DNA diagnostiku. Toto zařízení v lednu jako první v republice získalo speciální akreditaci pro zdravotnické laboratoře, která se vztahuje právě i na určování paternity.

Ředitel společnost Genomac International Marek Minárik však Brdičkovy obavy nesdílí. "Zrovna jsme tu měli případ, kdy jsme u dítěte zjistili určitou chorobu a zadavateli testu jsme to samozřejmě nesdělili," zdůraznil. Anonymní testování rodičovství podle něj zachraňuje mnoho rodin, je ovšem třeba dodržovat určitá pravidla: netestovat dospělé bez jejich souhlasu a u dětí mít svolení zákonného zástupce.

"Kdyby si lidé mohli nechat dělat testy jenom oficiálně, rodiny by se rozpadaly," soudí Minárik. Partner by totiž nemusel unést takto vyjádřenou nedůvěru. Odmítá ovšem celoplošnou propagaci testování a prodej testů prostřednictvím lékáren. "Je rozdíl, když má někdo pochybnosti, a proto si nechá udělat test, nebo když někomu tyto pochybnosti vnukneme," řekl.

 

zdroj: ČTK