ARCHIV BUNĚK 111.

__ADV__

O společnosti Cryo-Save



Cryo-Save je dynamicky rostoucí společnost, poskytující zdravotnické služby; ve svém podnikání se zaměřuje na odběr, zpracování a uchovávání zralých kmenových buněk. Společnost byla založena v roce 2000, sídlí v Holandsku a má pobočky v 36 zemích na 3 kontinentech (v Evropě, Asii a Africe). Český program je nazýván Cryo-Save Česká republika (Cryo-Save CZ).

Hlavním oborem podnikání společnosti Cryo-Save je uchovávání zralých krvetvorných kmenových buněk (KKB), izolovaných z pupečníkové krve u právě narozených dětí. Společnost Cryo-Save je vedoucí soukromou bankou kmenových buněk z pupečníkové krve v Evropě; uchovává více než 55.000 vzorků pupečníkové krve. Cryo-Save vlastní nebo má přístup k moderním laboratořím a skladovacím prostorám buněk v Belgii, Dubaji a na dvou místech v Německu. Cryo-Save se nikdy nezabývala uchováváním ani množením embryonálních kmenových buněk, a rozhodně to nemá v úmyslu ani do budoucna. 

Kromě uchovávání pupečníkové krve vyvinula společnost Cryo-Save také patentovanou technologii pro izolaci, odběr a uchovávání mezenchymálních kmenových buněk (MKB), odebraných přímo z pupečníku (nikoliv z krve, proudící pupečníkem). MKB jsou „plastičtější“ než KKB a mají tedy mnohem širší možnost léčebného využití. V pupečníku se jich také nachází mnohem více než KKB v krvi pupečníku. Doposud byla tradičním zdrojem MKB kostní dřeň. Cryo-Save věří, že odběr MKB z pupečníku představuje první dostupnou možnost k odběru MKB bez použití invazivních metod. Komercionalizace odběru a uchovávání MKB tak pro společnost Cryo-Save představuje hlavní příležitost růstu. 

Vedle své hlavní aktivity, kterou je uchovávání buněk, vyvinula společnost Cryo-Save ve spolupráci s renomovanými mezinárodními středisky i technologii růstu (množení) odebraných kmenových buněk. 

Cryo-Save je zakládajícím členem konsorcia ITERA (International Tissue Engineering Research Association), mezinárodního fóra vědců a výzkumníků, kteří se zabývají kmenovými buňkami a obnovou tkání. Společnost Cryo-Save byla společně s pěti evropskými univerzitami a Institutem Fraunhofer vybrána k provedení základního výzkumu na poli metod uchovávání zmrazením v rámci rámcového programu CRYSTAL, financovaného EU.

zdroj: ARCHIV BUNĚK

Témata: