ARCHIV BUNĚK 129. - Evropa by měla zaznamenat nárůst počtu uchovaných kmenových buněk získaných z pupečníkové krve 1. část

Počet uchovaných kmenových buněk získaných z pupečníkové krve je v Evropě v porovnání se Spojenými Státy podstatně nižší. Již několik let se kmenové buňky pupečníkové krve stále více používají k léčbě různých typů onemocnění, jako je např. leukémie, myelodysplastický syndrom, rakovina lymfatického systému, dědičná rakovina červených krvinek a mnoho dalších. Vědci a odborníci z řad lékařských specialistů shodně potvrzují, že jsou v současné době k léčbě více než 60-ti chorob používány právě kmenové buňky. 

Ve Spojených Státech se odhaduje, že se celkový počet uchovaných vzorků kmenových buněk blíží počtu 500.000 (což představuje zhruba 2.6% ze zdravých porodů za rok), v Evropě toto číslo dosahuje hodnoty pouze 120.000 (což představuje zhruba 0.6% ze zdravých porodů za rok). A co více, američtí zákonodárci tak jako tak považují tyto hodnoty za příliš nízké, navzdory rychlému vědeckému pokroku, slibným klinickým faktům a výzkumům. Pokud tedy nastane situace, že bude třeba použít kmenové buňky při transplantaci, k jejich uchování by mělo dojít již při porodu. 

Na podporu těchto záměrů bylo ministerstvo zdravotnictví státu New York nuceno přijít s programem osvěty pro veřejnost, v kterém vyzdvihlo důležitost uchování kmenových buněk pupečníkové krve.  Nové zákonodárství se snaží pomocí vzdělávacích programů jasně vysvětlit mladým rodičům, pacientům a praktickým lékařům různé možnosti uchování kmenových buněk pupečníkové krve: individuální uchování v rámci soukromých bank, formou dárcovství do bank veřejných nebo formou dárcovství na vědecký výzkum. Mnoho mladých párů dosud vůbec netuší, jak důležité je zvážit možnost uchování pupečníkové krve po narození dítěte. Možnost skladování pupečníkové krve se dostává stále více do podvědomí. Podle slov člena zákonodárného shromáždění Josepha R. Lentola (D) „budou těhotné ženy ve státě New York včas seznámeny s veškerými možnostmi tak, aby se mohly rozumně rozhodnout pro možnost uchování pupečníkové krve po narození svého dítěte“. 

 

zdroj: Cryo-save.cz