ARCHIV BUNĚK 130. - Evropa by měla zaznamenat nárůst počtu uchovaných kmenových buněk získaných z pupečníkové krve 2. část

Každý jednotlivý stát Evropské Unie by měl mít možnost seznámit se s těmito opatřeními.  “Co se týče uchování kmenových buněk, Evropská komise představila prospěšnou a spravedlivou legislativu, kterou však doposud několik členských zemí stále nezačalo používat. Bylo by logické, kdyby tuto legislativu následovala a podpořila i informační kampaň mezi širší veřejností a která by byla adresována mladým rodičům a pacientům. Jedině tak se výhody a výsledky současných výzkumů týkajících se kmenových buněk mohou dostat do podvědomí  lidí” říká Dr.Marc Waeterschoot, hematolog a výkonný ředitel Cryo-Save.

Společnost Cryo – Save,  již po několik let volá po lepší spolupráci mezi soukromými a státními bankami. Soukromé banky kmenových buněk odpovídají za jejich odběr, zpracování a dlouhodobé uchování. Správní orgány se starají o kontrolu kvality dle směrnic vydaných v EU. Společně s veřejnými bankami kmenových buněk, správními orgány a veřejnými zdravotními rezorty by měli informovat rodiče, pacienty a praktické lékaře o kmenových buňkách, o výsledcích v jejich výzkumu a různých možnostech jejich uchování. 

O společnosti Cryo-Save
Společnost Cryo – Save,  patří v Evropě mezi přední banku kmenových buněk získaných z pupečníkové krve. Uchovává více než 60.000 vzorků zralých kmenových buněk a nezabývá se jejich komerčním využitím nebo zpracování pro léčebné účely. Společnost nabízí své služby v 36 zemích, na třech kontinentech (Evropa, Asie, Afrika). Vzorky se uchovávají ve specializovaných laboratořích v Německu a Belgii. Cryo – Save, jedním ze zakládajících členů Mezinárodní asociace tkáňového inženýrského výzkumu (ITERA) - mezinárodního fóra vědců a odborníků se specializací na kmenové buňky a obnovu tkání. Společně s 5 prestižními univerzitami v Evropě se Cryo – Save,  podílí na základním výzkumu v oblasti uchování kmenových buněk metodou kryo-prezervace v rámci programu podporovaného Evropskou unií a nesoucího název CRYSTAL.

 

Zdroj: Cryo – Save