ARCHIV BUNĚK 135. - Podle vědců ze Stanfordu může transplantace kmenových buněk u myší rozvinout nový imunitní systém

1. část 

Podle vědců ze Stanfordu může transplantace kmenových buněk u myší rozvinout nový imunitní systém
 
Výzkumy na lékařské univerzitě ve Stanfordu učinily malý ale, relativně důležitý krok vpřed ve studiu myší. Spočívá v transplantaci kmenových buněk dospělého jedince za účelem vytvoření nového imunitního systému pro lidi trpící autoimunní nebo genetickou krevní chorobou.   
 
Vědci přišli na způsob, jak transplantovat nové kmenové buňky tvořící krev do kostní dřeně myši a  účinně tak nahradit buňky jejich imunitního systému. K výzkumu byla použita skupina myší, ty ale  představují jen slabou napodobeninu ve srovnání s lidským imunitním systémem. Před vlastním testováním na lidech je nutno upravit mnoho stránek tohoto postupu, řekl Irving Weissman  spoluautor studie a ředitel  stanfordského institutu, který se zabývá biologií kmenových buněk a regenerativní medicínou. Nicméně Weissman je stále přesvědčen, že překážky mohou být překonány, a na obzoru jsou celkem dobré výhlídky.

Člověk trpící autoimunní chorobou, jako je roztroušená skleróza, má špatně fungující imunitní systém, ve kterém imunní buňky napadají své vlastní tělo. Transplantace imunitního systému, spíše než transplantace jater nebo srdce, by pomohla získat člověku nový systém, jehož buňky své vlastní tělo nenapadají.  
 
Více o kmenových buňkách na www.cryo-save.cz


 

Témata: