ARCHIV BUNĚK 136. - Podle vědců ze Stanfordu může transplantace kmenových buněk u myší rozvinout nový imunitní systém

2. část

Způsob, jak získat buňky nového imunitního sytému spočívá v tom, že se transplantují nové kmenové buňky tvořící krev do kostní dřeně. Před vlastní transplantací nových kmenových buněk musí být všechny staré buňky nejdříve odstraněny, což se v současné době provádí pomocí intenzivní chemoterapie nebo ozařováním. Tyto procesy sice odstraňují buňky kostní dřeně, ale zároveň likvidují ostatní tkáně a mohou mít dlouhotrvající vliv na neplodnost, poškození mozku a mohou zvýšit riziko výskytu rakoviny. Léčba na úkor mozkových funkcí může být těžko považována za ideální. 
 
Weissman a Deepta Bhattacharya (spoluautorka studie) si myslí, že jedna z možností je odstranit pouze kmenové buňky tvořící krev bez vlivu na buňky kostní dřeně a ostatních tkání. Na tomto nápadu pracovali společně s  Agnieszkou Czechowicz. Do těla testované myši byly vpraveny molekuly, které mají schopnost zadržovat specifické proteiny na povrchu kmenových buněk tvořících krev a které účinně ničí buňky.  Takto lze bez rizika odstranit kmenové buňky tvořící krev. 
 
"Je to v první řadě chirurgický zákrok proti kmenovým buňkám tvořícím krev," řekl Weissman. Při transplantaci nových kmenových buněk tvořících krev si tyto buňky najdou místa v kostní dřeni a začnou se podílet na vytváření nové krve a imunitního systému. 
 
U osob, které trpí autoimunní chorobou by buňky tohoto imunitního sytému pravděpodobně již dále nenapadaly tkáně v těle. Rovněž u lidí s genetickou poruchou jako je srpkovitá chudokrevnost by nový krevní systém neměl možnost mutace srpkovitých buněk a příčina nemoci by se tak odstranila. Úspěšně dojít k cíli však bude ještě nějaký čas trvat.

 

Více o kmenových buňkách na www.cryo-save.cz