ARCHIV BUNĚK 165. - O kmenových buňkách a společnosti Cryo Save.cz

O kmenových buňkách a společnosti Cryo Save.cz


Co jsou to kmenové buňky?


Kmenové buňky jsou základními stavebními bloky organismu – buňkami života. Během embryonálního vývoje se přeměňují v rozmanité typy buněk těla, počínaje buňkami srdečního svalu, nervovými buňkami, červenými krvinkami, buňkami pokožky až po stavební buňky oka. Později kmenové buňky regenerují poškozené tkáně ve zcela vyvinutém těle a průběžně mění zesláblé buňky. Zastávají pro nás roli životně důležitých ochránců zdraví. Transplantací je lze využít k náhradě buněk a tkání nezbytných pro život a zdraví.


Proč skladovat kmenové buňky?


Díky rychlému pokroku v oblasti vědy si lze již dnes uchováním kmenových buněk Vašeho dítěte zajistit tzv. „biologickou životní pojistku“. V zásadě mohou mít z těchto kmenových buněk užitek rodiče i sourozenci, neboť zhruba u čtvrtiny vzorků lze prokázat imunologickou shodu i mezi rodinnými příslušníky. Kmenové buňky lze použít i přímo k regeneraci poškozené tkáně. K takovému použití buněk může docházet např. po akutním infarktu myokardu (srdeční záchvat), kdy k regeneraci dochází transplantací kmenových buněk přímo do postižené části myokardu. Vědecké výsledky nasvědčují tomu, že lékaři budou v blízké budoucnosti schopni kmenovými buňkami léčit Parkinsonovou chorobu, Alzheimerovou chorobu, roztroušenou sklerózu i cukrovku. 


Co je společnost Cryo Save?

Cryo-Save je rostoucí společnost, která se zaměřuje na poskytování zdravotnických služeb - na odběr, zpracování a uchovávání zralých kmenových buněk. Společnost byla založena v roce 2000, sídlí v Holandsku a má pobočky v 36 zemích na 3 kontinentech (v Evropě, Asii a Africe). Český program je nazýván Cryo-Save Česká republika (Cryo-Save CZ). Hlavním oborem podnikání společnosti Cryo-Save je uchovávání zralých krvetvorných kmenových buněk (KKB), izolovaných z pupečníkové krve u právě narozených dětí. Společnost je vedoucí soukromou bankou kmenových buněk z pupečníkové krve v Evropě; uchovává více než 65.000 vzorků pupečníkové krve. Cryo-Save vlastní nebo má přístup k moderním laboratořím a skladovacím prostorám buněk v Belgii, Dubaji a na dvou místech v Německu.


Více informací o odběru pupečníkové krve naleznete na www.cryo-save.cz