ARCHIV BUNĚK 187.

Společnost Cryo-Save upozorňuje, že kmenové buňky izolované z pupečníkové krve jsou uchovávány zdarma v případě, že někdo z bezprostředních členů rodiny (rodiče, bratři nebo sestry) trpí chorobou v současné době léčitelnou pomocí kmenových buněk a tento fakt doloží. V případě zájmu o další informace nás kontaktujte na [email protected].


Významní vědci zdůrazňují důležitost uchovávání kmenových buněk – podle profesora Markuse Dettkeho, lékaře transfúzního oddělení při vídeňské AKH nemocnici, jsou kmenové buňky izolované z pupečníkové krve v porovnání s kostní dření jedinečným a velmi bezpečným zdrojem.  Doporučované množství buněk v případě kmenových buněk izolovaných z pupečníkové krve pro transplantaci je často předmětem diskuze, nicméně úspěšná transplantace probíhá většinou kombinováním několika jednotek pupečníkové krve. V brzké budoucnosti i množení buněk in vitro velmi pravděpodobně nabídne hodnotné alternativní řešení. Nedávný výzkum a jeho výsledky naznačují, že funkční krvetvorné nositele a kmenové buňky lze vyzískat i z lidské pupečníkové krve uchovávané cryo - metodou po dobu 15 let. 


Profesor Martin Imhof, lékař z vídeňské fakultní kliniky tvrdí, že: “odběr pupečníkové krve a následnou izolaci kmenových buněk je možné zodpovědně provádět pouze bezprostředně po porodu a je ojedinělou a vzácnou příležitostí pro daného jedince. Celospolečenský dopad zatím není možné hodnotit, avšak tuto jedinečnou příležitost bychom v zájmu budoucích generací neměli zahazovat.” Dále rovněž zdůraznil, že již v brzké budoucnosti budou odběry pupečníkové krve nabývat na významu, díky jejímu následnému, stále se zvyšujícímu klinickému uplatnění.

 

Cryo-Save.cz