ARCHIV BUNĚK - 2.

Nejnovější metoda léčby inkontinence

Rakouští odborníci referovali o slibné metodě zmírnění problémů zadržování moči (inkontinence). Metoda - při které kmenové buňky pacienta jsou transplantovány do svěrače močové trubice - obnoví funkčnost a pružnost svalu močové trubice.



News-Medical.Net 

29. listopadu 2004



Radiolog Ferdinand Frauscher, profesor rakouského výzkumného týmu doufá, že injektování kmenových buněk může znamenat trvalé a účinné řešení v terapii inkontinence, které trápí obě pohlaví. "Inkontinence je jedním z největších problémů u žen, a často se vyskytuje i u mužů" - řekl.

Inkontinence znamená samovolné vyprazdňování močového měchýře, způsobené nejčastěji slabostí svěrače, svalu na spodku močového měchýře. Je to zdravotnický problém známý v celém světě, který se týká ve Spojených státech amerických 12 miliónů lidí, v Maďarsku zhruba 1 miliónu lidí.

Během metody vypracované výzkumníky Medical University of Innsbruck kmenové buňky získané ze svalové tkáně paže pacientů jsou pěstovány v laboratorních podmínkách po dobu 6 týdnů, poté je injektují přímo do svěrače močové trubice pacienta. Speciálním postupem pomocí moderního třídimenzionálního ultrazvukového přístroje lze určit nejoptimálnější místo pro injektování. Profesor Frauscher také dodal: "Tyto buňky jsou velice inteligentní buňky! Mají schopnost přeměnit se ve svalové buňky, když se dostanou na správné místo."  Do uvedeného testu bylo zapojeno 20 žen trpících inkontinencí, ve věku 36-84 let. Implantace vlastních kmenových buněk pacienta vyžaduje jen 15-20 minut, a výsledky se objeví již během 24 hodin.

V důsledku operace došlo k nárůstu objemu svěrače a zvýšila se jeho kontrakce. Je také velice pozoruhodné, že náklady na terapii pomocí kmenových buněk nepřesáhnou náklady ani nejvíce rozšířených metod (plenky pro dospělé a kolagenové injekce).



 

 

Transplantace kmenových buněk nebo transplantace srdce?

Brazilští lékaři vyvinuli takovou metodu, během které kmenové buňky získané z kostní dřeně     pacienta jsou injektovány do jeho srdce. Podle výzkumníků jednoho se dne tato metoda     může  stát alternativou transplantace srdce.

Reuters       

2. září 2003



Dřívější výzkumy totiž dokázaly, že v důsledku terapie pomocí   dospělých kmenových buněk u čtyř pacientů z pěti se transplantace   srdce stala zbytečnou. Protože pomocí kmenových buněk se mohou   vytvořit nové cévy potřebné pro zásobování svalů srdce a mohou se   regenerovat svaly srdce. Brazilští lékaři Reuters řekli: "Je to první   taková podložená metoda,  kdy se podařilo pozorovat, že kmenové   buňky použité pro  transplantaci jsou skutečně schopné  vytváření   nových tepének a  regenerace svalů srdce, díky tomu v  případě 4 pacientů nebylo  nutné provádět transplantaci srdce."

Dalšího výzkumu prováděného v letech 2001 až 2003 Dr. Hansem  Fernandem Dohmannem a jeho výzkumným týmem se zúčastnilo  14 pacientů čekajících na transplantaci srdce. Výzkumníci Pro-  Cardiac Hospital z Rio de Janiera a spolupracujícího Heart Institute  z  Texasu (USA) - kteří vyvinuli injektor kmenových buněk - implantaci  kmenových buněk prováděli  společně. Během testů se potvrdilo, že dřeňové buňky dopravené  formou injekce úspěšně  regenerovaly svaly srdce. Další výsledky jsou také důkazem toho, že dřeňové buňky jsou schopné vlivem změněného  tkáňového prostředí změnit se nejen v krevní buňky, ale i cévy, buňky srdcového svalu.

 

zdroj: ARCHIV BUNĚK