ARCHIV BUNĚK 24. - Naděje na vyléčení pro ochrnutou ženu

__ADV__Nahrazení nefunkčních buněk poškozených následkem poranění míchy kmenovými buňkami může naplnit výzkumníky nadějí. Dosavadní pokusy prováděné na zvířatech totiž ukazují, že kmenové buňky, mohou v případě poranění míchy úspěšně nahradit poškozené buňky. Podle studií Prof. Geoff Raismana a jeho výzkumné skupiny je možné pomocí terapie kmenovými buňkami do určité míry obnovit pohyblivost krys ochrnutých následkem poranění míchy.  V průběhu  léčení transplantovali (kmenové) buňky pocházející z nosních čichových orgánů do poškozených míst míchy.  Kmenové buňky schopné regenerace se proměnili na buňky zastávající úlohu poškozených buněk. Podle odborníků se mohou výrazné úspěchy dosažené v případě  ochrnutých zvířatech uskutečnit také v případě lidí.

Kim Gould byla první anglickou pacientkou, u které provedli takovou transplantaci kmenových buněk. 43 - letá žena utrpěla v roce 1998 úraz při jízdě na koni, následkem toho si zlomila krční obratel a ochrnula. „ Cítila jsem pouze křupnutí. Myslela jsem si že se už nikdy nebudu pohybovat," řekla



Tato terapie kmenovými buňkami znamená pro tuto ženu nadějnou možnost, jejíž cílem je aby byla znovu schopna pohybu. O výsledku operace v médiích řekla:

"Je to zázračné! Jsem opět schopna postavit se na nohy, pomocí chodítek nebo ortézy chodit sem a tam.“ "Jednoho dne bych se chtěla opět jezdit na koni."



Také podle názoru jejích lékařů je zlepšení fascinující. Výzkumy potvrzují představy podle kterých  léčení kmenovými buňkami je schopno v souvislosti s poraněním páteřní míchy regenerovat poškozené tkáně, ale upozorňují na to, že ke klinickému rozšíření jsou potřené ještě další výzkumy.

 

zdroj: ARCHIV BUNĚK

 

Témata: