ARCHIV BUNĚK 36. - Genetičtí inženýři vytvořili mouchy ovládané na dálku

__ADV__Pracovníci společnosti Betterhumans

Genetické inženýrství vytvořilo v rámci experimentu zaměřeného na prozkoumání vztahu mezi nervovým systémem a chováním much mouchy, které je možné ovládat na dálku pomocí laseru.

Pomocí laserového paprsku mohou Susana Lima a Gero Miesenböck z Yale University School of Medicine v New Havenu, Connecticut donutit jejich mouchy skákat, mávat křídly a létat na povel.

Klíčem je molekulární spínač nainstalovaný v nervovém systému much. Tento spínač se skládá z molekuly ATP a z iontového řetězce (ion channel), který ji aktivuje za účelem spuštění aktivity nervových buněk. Lima a Miesenböck umístili ATP do chemické sloučeniny, kterou je možné odstranit pomocí laseru. 

Futuristické léčení?

Aby vědci zjistili, že systém funguje, instalovali jejich spínač do malých nervových buněk much zvaných obří vláknový systém, který řídí pohyby, jako jsou skoky. 

Mouchy byly vytvořeny tak, aby byl zřejmý iontový řetězec v buňkách obřího vláknového systému. Vědci jim poté vpravili oddělené ATP. Poté na mouchy umístěné pod skleněným pokopem vystřelovali v krátkých pulsech ultrafialový dlouhovlnný paprsek.  Mouchy začaly na povel protahovat nohy, skákat a mávat křídly. 

Lima a Miesenböck doufají, že jejich systém může pomoci při studiích toho, jaký má vztah aktivita nervových buněk a spoje se všemi oblastmi počínaje od jednoduchých pohybů ke komplexnímu chování, jako je učení se a agresivita

Miesenböck rovněž říká, vědci by mohli používat tuto techniku při obnovení ztracených nervových signálů ztracených v souvislosti s nemocí nebo zraněním, jako jsou poškození míchy, ale dodává, že jde o dalekou budoucnost. 

Výzkum je publikován v časopisel Cell, čtěte celý text zde (read full text).

 

zdroj: ARCHIV BUNĚK