ARCHIV BUNĚK 37. - Uměle vytvořený vir ničí pokročilé nádory na mozku

__ADV__Zaměstanci společnosti Betterhumans 

Virus vytvořený proti boji s rakovinou může podstatně prodloužit život myší s pokročilým nádorem lidského mozku. Jelikož se reprodukuje pouze v maligních buňkách, které zabíjí, zatímco zdravé ponechává nepoškozené, je schopnost viru prodloužit život myší s pokročilými nádory považována za důležitou, jelikož nádory jsou u lidí většinou diagnostikovány pozdě. 

"Naneštěstí se průměrná doba přežití těchto pacientů za posledních 30 let nezlepšila,“ říká  E. Antonio Chiocca ze The Ohio State University Medical Center.

Maligní glyomy se po diagnóze vyvíjejí rychle a jsou téměř vždy smrtelné, říká Chiocca. Průměrná doba života po diagnóze je jeden rok.

Lidé s maligními glyomy jsou většinou léčeni chirurgicky, chemoterapií a ozařováním. 

"Existuje reálná potřeba nových terapií," říká Chiocca.

 

Obnovení reprodukce

Nejprve Chiocca a jeho kolegové vytvořili jednoduchý virus herpes, který mohl infikovat pouze maligní glyomické buňky. Ale původní virus se reprodukoval špatně a měl malou schopnost zabíjet rakovinu.  "Místo aby vytvořil 1000 kopií sama sebe, vytvořil jich 10," říká Chiocca.

Proto se výzkumníci vrátili k rýsovacímu prknu a pro zvýšení reprodukce obnovili odstraněný gen zvaný ICP34.5. 

Nicméně upravili gen tak, že byl aktivní pouze v buňkách produkujících protein zvaný nestin, který oddělil maligní glioma a některé jiné rakovinové buňky od normálních buněk.

V laboratorně vytvořených maligních buňkách se virus replikoval vysokým tempem. 

Poté ho vědci testovali na myších s implantovanými lidskými gliomy.

 

Simulovaná diagnóza

Při jedné sérii experimentů byl virus aplikován po sedmi dnech od implantování nádoru. Neléčené myši žily 21 dnů, zatímco 8 z 10 myší léčených virem přežilo 90 dnů. Pro simulování reality v případě lidské diagnózy gliomu, který zpravidla přichází v pozdějším stádiu nemoci, vědci rovněž provedli pokus, při němž vpravili virus do nádoru po 19 dnech od implantování. Při tomto pokusu dvě z 10 zvířat léčených virem zamřely 24 h od implantace zatímco 10 myší léčených kontrolním virem zemřelo po 21 dnech.     

"Léčba prodloužila život zvířat o několik dnů," říká Chiocca. "Pokud by se nám podařilo dosáhnout proporčního prodloužení u lidí s maligním gliomem, šlo by o podstatný pokrok."

Chiocca upozorňuje, že jde o předběžnou studii a že virus proto zatím nejde použít u lidí.

Studie je zveřejněna v časopise Cancer Research , kde si můžete přečíst výtah (read abstract).

 

zdroj: ARCHIV BUNĚK