ARCHIV BUNĚK - 4.

Pomocí kmenových buněk zlepšili výkonnost srdce

Kardiologům z Bostonu  se podařilo s vynikající účinností regenerovat a nahradit cévy srdce odumřelé při časté a těžké nemoci.

The Boston Globe

2. března 2002

V našem uspěchaném světě různými onemocněními srdce, které již lze považovat za sociální chorobu, trpí milióny lidí. Zdravotní stav nemocných se po infarktu postupem čase zhoršuje, protože v místě odumřelých buněk srdcového svalu vzniknou vazivové buňky, které brání účinnému fungování srdce. Podle odborníků zastavení tohoto zhoubného procesu může umožnit léčba kmenovými buňkami. Pomocí kmenových buněk lze léčit klinický obraz pacientů po infarktu nebo trpících jinými chorobnými nedostatečnostmi srdce, protože kmenové buňky dokáží vytvořit buňky srdcového svalu a krevních cest, díky tomu se zlepší stav a výkon srdce a lze zastavit odumírání buněk. Léčba kmenovými buňkami může zrevolucionalizovat léčbu pacientů trpících srdeční slabostí, a možná jednou bude možné obejít bez komplikované transplantace srdce a operací bypassu.

Testů se zúčastnilo 24 pacientů po infarktu a trpících slabostí srdce. Z nichž u 18 byla provedena transplantace dřeňových buněk, zatímco u 6 testovaných osob byla provedena je "operace" a terapii kmenovými buňkami nepodstoupily. V testech pro nahrazení odumřelých buněk srdce byly použity vlastní kmenové buňky pacientů, tak nebylo nutno se obávat odhojení. Během zákroku byly pomocí speciálního katétru prozkoumány poškozené oblasti srdce a na základě třídimenzionálního obrazu orgánu bylo určeno rozmístění buněk odumřelých v důsledku slabosti srdce. Poté do oblasti buněk odumřelých v důsledku infarktu a slabosti srdce byly injektovány kmenové buňky. Výsledky po 2-4 týdnech po transplantaci ukázaly, že kmenové buňky regenerovaly poškozené cévy, v důsledku toho pak se zlepšil i srdeční rytmus a zásobování tkání krví.

"Díky novému postupu se může změnit život mnoha miliónům lidí."- tvrdí Dr. Roberto Bolli, mezinárodně uznávaný kardiolog. Lékaři doufají v účinnost terapie pomocí kmenových buněk, protože se zvířecími modelovými organizmy byly dosaženy vynikající výsledky. V minulých letech v kardiologii byla publikována řada zpráv, které dokazují, že i v případě lidí bude možné v blízké budoucnosti úspěšně využívat kmenové buňky tkání pro tvorbu nových cév a buněk svalů srdce.





Žena trpící paralýzou po terapii pomocí kmenových buněk opět chodí

Výsledky testů zveřejněných v těchto dnech uvádějí, že se pomocí kmenových buněk z pupečníkové krve podařilo vyřešit zdravé nahrazení buněk po úrazu míchy pacientky trpící 20 let paralýzou.



World - AFP    

28. listopadu 2004

Kmenové buňky jsou takové neangažované buňky, které mohou být základem pro regenerační procesy, při terapii klinických obrazů spojených se ztrátou buněk (poškození míchy, infarkt myokardu). Dřívější pokusy na zvířatech naznačovaly, že poškození míchy lze léčit transplantací zralých kmenových buněk tkání, což potvrzují i terapie pomocí kmenových buněk prováděných od té doby. Samozřejmě i v této oblasti použitelnost terapie pomocí kmenových buněk je zatím pouze v preklinickém stádiu, do klinické využitelnosti ještě nutno provést mnoho testů a výzkumu. Důležitým výsledkem ale bylo vypracování postupu, při kterém kmenové buňky z pupečníkové krve byly injektovány do poškozených tkání míchy pacientky trpící paralýzou.

Korejští výzkumníci mezi prvními použili terapii pomocí kmenových buněk z pupečníkové krve u pacienta trpícího paralýzou. Transplantaci kmenových buněk provedli na 37-leté ženě Hwan Mi-Soon, která před 20ti lety ochrnula po úrazu v dopravní nehodě.

Hwang Mi-Soon během transplantace dostala do poškozených částí míchy imunologicky vhodné kmenové buňky uskladněné v bance pupečníkové krve. Poté, co žena po implantaci byla schopna se postavit, lékaři očekávají, že jednou bude schopna znovu chodit bez pomoci. "Je to zatím jeden klinický úspěch, rozšíření této metody samozřejmě vyžaduje v humánní zdravotní péče další výzkumy a testy." - řekl známý odborník, Oh Il-Hoon.

 

zdroj: ARCHIV BUNĚK

Témata: