ARCHIV BUNĚK 45. - Adrenoleukodystrophie

__ADV__Vážení klienti,

ARCHIV BUNĚK, působící v České republice jako zástupce Life-Sciences, největší evropské společnosti zabývající se dlouhodobým uchovávání kmenových buněk získaných z pupečníkové krve pro vlastní potřeby dárce – biologie kmenových buněk - rozvíjejícího se oboru - prostřednictvím publikace výsledků z oblasti medicíny, informuje své klienty, kteří se chtějí orientovat v otázkách současného a budoucího využití možností terapie pomocí kmenových buněk.







Lékaři dětské nemocnice university v Minnesotě provedli transplantaci kmenových buněk pocházejících z pupečníkové krve 8-letému chlapci trpícímu adrenoleukodystrophií.

V životě Collina nic neukazovalo na nemoc. Rád chodil do školy, kde měl hodně přátel. Mezi jeho oblíbené předměty patřil dějepis a biologie. Měl rád fotbal a hokej. V roce 2001 se ale v jeho životě všechno změnilo. Diagnostikovali u něj nemoc látkové výměny, tzv. adrenoleukodystrophii. Adrenoleukodystrophia (ALD) je taková genetická nemoc, která se v mládí projevuje především poruchami chování, neurologií a nedostatky v činnosti nadledvinek. Lékaři dětské nemocnice university v Minnesotě provedli transplantaci kmenových buněk v roce 2001. Transplantace pupečníkových kmenový buněk byla doplněna chemoterapií a ozařováním. Dle Collinových lékařů jsou výsledky povzbudivé. Během víceleté průběžné kontroly se prokázalo, že ve zdravotním stavu Collina nastalo zlepšení, díky kterému může znova navštěvovat školu. Vždy když Collin mluví se svými přáteli a spolužáky o operaci, vzpomíná tento veselý klučina na transplantaci pupečníkových kmenových buněk jako na "druhou šanci" na život.


zdroj: ARCHIV BUNĚK

Témata: