ARCHIV BUNĚK 59.

__ADV__1.  Kdy se začal provádět odběr pupečníkové krve v ČR?

Od roku 2003 u nás existuje možnost uchování kmenových buněk získaných z pupečníkové krve pro vlastní potřebu dítěte.  

2.  Proč jste začali spolupracovat s nemocnicí v Podolí? Spolupracujete také s jinými nemocnicemi u nás?

Naším cílem je navázat dobré pracovní vztahy s porodnicemi. Chceme, aby se lékaři podrobně seznámili s naší činností a s postupem, jaký se používá při zpracování a uchování kmenových buněk v naší laboratoři. Naši klienti jsou především rodiče, kteří se rozhodnou uchovat kmenové buňky svého nově narozeného miminka. Tuto službu poskytujeme v rámci mnoha zemí. Proto spolupracujeme s jakoukoli nemocnicí či lékařem, který je ochoten a schopen vyhovět své pacientce, když projeví přání odebrat pupečníkovou krev při porodu.  

 

 

3.  Jake je podle Vašeho názoru povědomí o odběru mezi matkami? Zdá se, že se to stává "trendem".
 

Opravdu se velice snažíme, aby rodiče byli dobře informování o možnosti a důležitosti uchování kmenových buněk. Nemyslím, že užití výrazu  "trend" je správné slovo. Díky obrovskému potenciálu, který skýtá výzkum kmenových buněk, stejně jako výsledky jejich účinného využití  při léčbě různých chorob přitahují pozornost nejen vědy, ale i široké veřejnosti.  

4.  Oslovujete matky sami nebo přichází za Vámi? Informujete dostatečně o této proceduře matky? 

Osobní setkání je též požadavek rodičů. Chtějí podrobně znát podmínky služby. Tyto body jsou součástí smlouvy, která se podepisuje právě při tomto setkání. Probírají se zde technické podrobnosti, postup při odběru a skladování pupečníkové krve. Klienti zde též dostanou odběrový set, který si berou s sebou do nemocnice.

5.  Kolik stojí odběr pupečníkové krve a následné uskladněni? 

Náklady na službu – zahrnující poplatek za uchování kmenových buněk po dobu 20 let – se dají platit během 24 měsíců bezúročně. Měsíční splátka na dva roky tak činí 1650,- Kč. 

6.  Zaznamenává Vaše společnost rust tržeb? 

Rozumová podstata spočívající v uchování kmenových buněk je ku prospěchu jak našich klientů, tak společnosti.

 

zdroj: ARCHIV BUNĚK, Prague Post