ARCHIV BUNĚK 64.

__ADV__Co můžete udělat s pupečníkovou krví?

1. Svobodně se rozhodněte

Dobře si rozmyslete, co vlastně chcete s krví vašeho dítěte podniknout. Opatřete si co nejvíce informací buď na www.bpk.cz, nebo na www.archivbunek.cz a www.cordbloodcenter.cz. Dárcovstvím dáváte naději na uzdravení lidem z celého světa, v soukromé bance si schováváte krev pro potřeby své rodiny. V prvním případě nic neplatíte, ve druhém se připravte na nemalou investici.

2. Najděte si porodnici

Váš porodník nebo lékaři přímo z banky vám poradí, jaké nemocnice umějí odběr provést. U soukromé banky si musíte koupit soupravu na odběr asi za tři tisíce korun. Zaregistrovat byste se měla do 35. týdne těhotenství, podle doporučení gynekologa i dříve. Připravte se na krevní vyšetření.

3. Z bolesti nemějte strach

Během přípravy na porod vám sestra podruhé odebere krev, aby se odhalila případná infekce. Ihned po narození dítěte, přestřižení šňůry a porodu placenty se dutou jehlou odebírá krev z pupečníku a z placenty do vaku s protisrážlivým roztokem. Celý proces trvá asi pět minut a nebolí ani vás, ani dítě. Krev putuje do soukromé nebo dárcovské banky. Dárcovská má jednu část pro vzorky dítěte, jehož starší sourozenec trpěl nemocí léčitelnou transplantací kmenových buněk, druhá část je pro nepříbuzenské dárce.

4. Počkejte půl roku

Krev se někdy uchovává celá, jindy ji pracovníci rozdělí na jednotlivé části, které pak uchovají zvlášť. Kmenové buňky přežívají neomezenou dobu při teplotě -196 °C. V případě dárcovství půjdete půl roku po porodu znovu na krevní testy a vyplníte dotazník ohledně zdraví vašeho dítěte. Vybere-li banka váš vzorek jako použitelný, dá vám vědět poštou, v opačném případě nikoli. Počítejte s prohlídkou dítěte v jeho půl roce. Údaje o vzorku jsou poskytnuty Českému registru dárců kostní dřeně při IKEM v Praze, který spolupracuje s celosvětovou databází.

 

zdroj: ARCHIV BUNĚK