ARCHIV BUNĚK 68.

__ADV__Kmenové buňky lze získávat i z kostní dřeně v dospělosti, ale tato metoda je velmi bolestivá. Gynekolog Chlebeček k tomu dodává: "Určitě doporučuji zvážit odběr kmenových buněk při porodu. Jedná se o snadný a bezpečný odběr s minimálním rizikem pro dárce a hlavně jedinečnou a neopakovatelnou příležitost, jak získat mladé a zdravé kmenové buňky nezatížené vlivy zevního prostředí."

Maminky, které se rozhodnou nechat si při porodu pupečníkovou krev odebrat, se mohou svobodně rozhodnout, zda ji darují, nebo si jí uchovají pro vlastní potřeby. Pokud se rozhodnou pro první možnost pupečníková krev bude anonymně uskladněna v mezinárodním registru a dle potřeby použita pro kohokoliv na světě. Druhou možností je nechat si ji uschovat pro vlastní použití, a tak "pojistit" zdraví svého děťátka nebo jeho pokrevních příbuzných. Tato služba je placená, ale má několik výhod:

-  V případě potřeby jsou kmenové buňky ihned k dispozici, tedy bez dlouhého hledání vhodného dárce.



-  Máte jistotu, že organismus při transplantaci neodmítne své vlastní buňky a zaručí vám i rychlejší rekonvalescenci.



-  Je možné vyloučit riziko infekce.

První úspěšná transplantace kmenových buněk z pupečníkové krve byla provedena v roce 1988. Chlapec postižený Fanconiho anémií byl zachráněn díky transplantaci pupečníkové krve pocházející od sourozence, díky níž se z této nemoci vyléčil. Po první úspěšné transplantaci již bylo provedeno přes 2000 transplantací kmenových buněk z pupečníkové krve. Novější výsledky nasvědčují tomu, že transplantace pupečníkové krve se v nejbližší době ukáže jako metoda účinná i v léčbě dalších onemocnění. Mezi tyto choroby patří např. Alzheimerova choroba, cukrovka, onemocnění srdce a jater, svalová atrofie, Parkinsonova nemoc i mozková mrtvice.

Na základě současného výzkumu a i předpokladům odborníků se díky genové terapii (kdy se opraví špatně fungující gen) a umělé diferenciaci kmenových buněk (tvorba tkání a orgánů) otevírá možnost k léčbě i dalších onemocnění. Na využití těchto technik v klinické praxi však budeme muset počkat ještě roky případně i desítky let.

 

zdroj: ARCHIV BUNĚK