ARCHIV BUNĚK 69.

Využívání krvetvorných kmenových buněk v humánní medicíne je už po desetiletí součástí každodenní lékařské praxe. Dávno známým faktem je, že při narození jsou kmenové buňky obsaženy i v pupečníkové krvi. Tyto kmenové buňky získané z pupečníkové krve mohou být dlouhodobě uchovány ve zmrazeném stavu. Odborná lékařská literatura, zabývající se kmenovými buňkami získanými z pupečníkové krve, seznamuje veřejnost stále rychlejším tempem s novými výsledky. Náš život dříve či pozdeji ztrpčují nemoci s poruchou funkce nejrůznějších orgánů a jejich stavebních kamenů - buněk. Při aplikaci kmenových buněk otevřelo nové možnosti vědecké poznání, podle kterého vlivem tzv. chemické indukce vznikají z kmenovýczh buněk speciální buňky různého typu. Rozšířením těchto poznatků se nám otevírají nové fantastické možnosti v terapii.

Úspěšné léčení Fanconiho chudokrevnosti krví z pupeční šňůry geneticky vybraného sourozence.

Grewas SS, Minneapolis - USA

U rodičů děvčátka postiženého Fanconiho chudokrevností se před dalším těhotenstvím matky v rámci programu umělého oplodnění zkoumala embrya vhodná k implantaci. Embryo k implantaci bylo vybráno tak, aby nebylo nositelem genů tohot závažného typu chudokrevnosti a aby se z hlediska transplantace orgánů v plné míře shodovalo (a bylo imunologicky totožné) s nemocnou holčičkou.



Díky takovéto volbě embrya se narodil sourozenec, z jehož pupečníku bylo možno odebrat krev, která nemocnou starší sestru úspěšně vyléčila.



V odborné literatuře z oblasti medicíny je to první publikovaný případ, kdy bylo genetickou separací uskutečněno těhotenství s motžnosti pužití kmenových buněk získaných po porodu z pupečníku k léčbě nemocného staršího sourozence. (Autoři při této přiležitosti zdůrazňují, že i bez takovéto cílené volby je velka pravděpodobnost, že si sourozenci mohou být navzájem velmi vhodnými dárci krve z pupeční šňůry).

Zdroj: ARCHIV BUNĚK

 

Témata: