ARCHIV BUNĚK 74.

__ADV__Skupina amerických vědců chce rázně ukončit debaty o tom, zda je získávání kmenových buněk z embryí etické.

Tvrdí, že vynalezla způsob, jak buňky získat a přitom embryo nezničit.

S údajně přelomovým objevem přišli experti z americké soukromé firmy Advanced Cell Technology ze státu Massachusetts, kteří zveřejnili zprávu v odborném časopise Nature.

Klíčem je mladší embryo

Změna tkví v tom, že vědci odeberou jednu buňku z embrya starého pouze dva dny. To ho prý nepoškodí a stále se bude moci vyvinout v životaschopný organismus. Dosud se buňky odebíraly starším embryím, která poté odumírala.

Právě fakt, že při výzkumu se lidská embrya ničí, kritizují odpůrci tohoto způsobu získávání kmenových buněk. K nim v USA patří především prezident George Bush, část jeho Republikánské strany a evangelické církve.

S poukazem na neetičnost tohoto postupu Bush v červenci vetoval zákon uvolňující státní peníze na výzkum kmenových buněk. Vědci z Advanced Cell Technology věří, že nový objev pomůže výhrady překonat.

"Už nebude žádný racionální důvod k odmítání tohoto výzkumu. Bude možné získávat kmenové buňky, aniž by byl zničen životní potenciál embrya," prohlásil viceprezident firmy Robert Lanza.

 

Mluvčí Bílého domu ovšem dopředu vyjádřila pochybnosti

"Jakékoliv využití lidského zárodku pro výzkum vyvolává pochybnosti a otázky o etice. Nemyslím, že nová technika vše zásadně odstraní,"
citoval list New York Times mluvčí Emily Lawrimoreovou.

Zastánci výzkumu argumentují tím, že pomůže léčit nemoci, jako jsou Alzheimerova či Parkinsonova choroba, a lékaři pracují jen s embryi vyřazenými z ústavů pro asistovanou reprodukci.

Britské pochybnosti

Pochyby o tom, zda firma učinila zásadní objev, zazněly i v Británii. Profesor Ian Wilmut, který naklonoval legendární ovci Dolly, řekl listu Times: "Nedomnívám se, že jejich technologie bude dostatečně efektivní. Že buňky získané touto metodou skutečně pomohou s léčbou nemocí."

Evropská unie sice na rozdíl od USA peníze na výzkum uvolnila, ale na základě červencové dohody z Bruselu je nelze používat k práci s živými embryonálními buňkami.

Ve Spojených státech je otázka kmenových buněk už nyní předvolebním tématem. Většina republikánů je proti, demokraté naopak výzkum podporují. Za výzkum se zasazují i některé známé osobnosti, například vdova po bývalém prezidentovi Nancy Reaganová nebo zakladatel Microsoftu Bill Gates.

Většina Američanů je podle průzkumů veřejného mínění pro výzkum, i když se při něm ničí živá lidská embrya.

zdroj: aktualne.cz, ARCHIV BUNĚK

 

Témata: