ARCHIV BUNĚK 85. - Z kmenových buněk pupečníkové krve byly vytvořeny jaterní buňky

__ADV__Vědeckým pracovníkům Univerzity v Newcastlu se poprvé podařilo vytvořit jaterní buňky pomocí kmenových buněk pocházejících z pupečníkové krve. Vzhledem k tomu, že zatím nebyla vydána studie podrobně popisující okolnosti tohoto pokusu, je těžké přesně posoudit význam tohoto úspěchu. 



Vědecká skupina Nica Forraze a Colina McGukina vytvořila s použitím kmenových buněk z pupečníkové krve jaterní buňky, z nichž by podle vědců bylo později možné vytvořit i játra použitelná pro transplantaci orgánů. Tkáň tvořící játra vypěstovali pomocí prostředku zvaného mikrogravitační bioreaktor, který dopomohl vývoji buněk tak, že při zrání buněk zabezpečil stav blízký stavu beztíže.

 

K vytvoření úplných jater vhodných k transplantaci bude pravděpodobně potřeba ještě několik desetiletí, avšak jaterní buňky, které byly teď vytvořeny, bude podle vědců možno použít k léčení nemocí jater již za 10 – 15 let. Kromě toho by tyto buňky chtěli použít také pro testování různých léků, což by dle jejich představ mohlo nahradit část klinických zkoušek prováděných na lidech. Tímto by se zabránilo těžkým nehodám v důsledku užití léků podobným případu Northwick Parku, kdy se nedávno šest dobrovolníků dostalo do stavu nebezpečí smrti.

 

Vědci do této doby nezveřejnili své výsledky v žádných vědeckých odborných časopisech, ale dle jejich plánů se tak brzy stane a zmiňované testy léků by podle Forraze mohly začít doufejme již za rok. „Jako první věc se nám podařilo pomocí kmenových buněk pupečníkové krve vytvořit jaterní tkáň, ale to se jedná pouze o jednotlivé buňky. Konečný cíl, vypěstovat z kmenových buněk úplná játra, však není jednoduchým úkolem. Játra mají vlastní zásobování krví a síť vláken, čili nestačí, když dáme jednoduše vedle sebe buňky, které jsme teď vyvinuli,” řekl McGuckin.

 

zdroj: bbc.co.uk, ARCHIV BUNĚK

Témata: