ARCHIV BUNĚK 89. - Naděje na léčbu cukrovky kmenovými buňkami

__ADV__Naděje na léčbu cukrovky kmenovými buňkami 

 

Buňky slinivky produkují hormon inzulín

Vědci použili kmenové buňky k léčbě diabetu u myší, způsobeného špatnou funkcí buněk slinivky produkujících inzulín.

Americký tým léčil myši s cukrovkou, jež měly vysokou hladinu krevního cukru a poškozené ledviny. Jedna skupina myší dostala injekce s kmenovými buňkami. Po třech týdnech produkovaly více myšího insulinu než neléčené myši a měly nižší hladinu krevního cukru.

Injekce též očividně zastavila škodlivé změny, k nimž docházelo v glomerulech, ledvinných klubíčcích, jež čistí krev.

Výzkumník Dr. Darwin Prockop říká: “Nejsme si jistí, jestli se stav ledvin zlepšil proto, že poklesla hladina krevního cukru, nebo proto, že s nápravou ledvin pomohly lidské kmenové buňky. Předpokládáme ale, že lidské kmenové buňky opravily ledviny v podstatě stejným způsobem, jako napravily buňky slinivky produkující insulin.”

Výzkumníci z Univerzity Tulane v New Orleans doufají, že tuto metodu dokáží přizpůsobit léčbě cukrovky u lidí.



Rostoucí problém

Dle slov Dr. Prockopa hodlá jeho tým provádět pokusy na pacientech s cukrovkou. “Lékaři budou vybírat pacienty s cukrovkou, jimž začínají selhávat ledviny. Zjistí, zda když pacientům podají velké množství jejich vlastních dospělých kmenových buněk, sníží se jim hladina krevního cukru, zvýší se sekrece insulinu ze slinivky a zlepší se funkce ledvin.”

V současné době je v České republice diagnostikováno 739 000 pacientů léčících se s diabetem. Je to téměř o 4 % více než v roce 2004.

Dr. Angela Wilson, ředitelka výzkumu v ústavu Diabetes UK, říká: “Jedná se o zajímavou práci v pozoruhodné oblasti výzkumu cukrovky. Beta buňky slinivky vytvořené z pacientovy vlastní kostní dřeně by se teoreticky mohly dát použít k léčbě cukrovky, čímž bychom obešli potřebu potlačení imunity po transplantaci Langerhansových ostrůvků. Potřebujeme však nalézt způsob, jak zabránit organismu v ničení transplantovaných buněk, protože právě tak cukrovka prvního typu vzniká.”

 

Zdroj: BBC

Témata: