Aspoň na víkend přivítejte jaro!

Aspoň na víkend přivítejte jaro! - obrázek
Aspoň na víkend přivítejte jaro! - obrázek

 

Přijměte naše pozvání a přivítejte s námi jaro! Na první jarní neděli 25. března 2012 jsme pro rodiny s dětmi v Národopisném muzeu - Musaionu připravili setkání s českými jarními zvyky, řemesly, řemeslníky a jarními pochoutkami. Děti i jejich rodiče budou mít možnost připomenout si nejen naše tradiční jarní řemesla, kterými se vítá jaro u nás, ale také se seznámí s bulharskou babou Martou, která tradičně navštěvuje bulharské děti s kouzelnými amulety.
Přivítejte jaro v samém centru Prahy a nechte se zlákat vůní medových perníčků a atmosférou lidových tradic! V rámci cyklu aktivních víkendů s názvem Aspoň na víkend… připravilo Národní muzeum pro celou rodinu výtvarné a řemeslné dílny, ve kterých budou mít děti i jejich rodiče příležitost připomenout si jarní zvyky. Na šikovné ruce návštěvníků čeká pletení pomlázky, zdobení medových perníčků a kraslic, výroba vlastní dřevěné panenky nebo panáčka. Kouzelné babičky z Klubu lidové tvorby vám předvedou a naučí vás stará lidová řemesla, která k jaru neodmyslitelně patří.
Při příležitosti výstavy Bulharský lidový šperk se seznámíme také s rozšířenou bulharskou tradicí – výrobou a nošením martenic. Tento zvyk vychází z příběhu o babě Martě (březnová babička), která navštěvuje bulharské děti a je předzvěstí jara. V prvních jarních dnech si lidé v  Bulharsku navzájem vyměňují "martenice"- kouzelné amulety vyrobené z červené a bílé příze. Pokud má martenica podobu chlapečka, jmenuje se Pižo, pokud má podobu holčičky, říkáme jí Penda. Martenice mají chránit majitele před zlými silami a také zaručit štěstí, zdraví a úspěch. Tradice říká, že martenica se má nosit na zápěstí nebo zavěšena na oblečení, dokud neuvidíte prvního čápa nebo vlaštovku či první rozkvetlý ovocný strom. Poté martenicu sundejte a zavěšte na rozkvetlou větev. Tím zaručíte, že se vám všechna jarní přání splní.
Každý, kdo nás navštíví, si vyrobí a domů odnese nejen martenicu, ale i další jarní ozdoby, velikonoční přání a květináče s jarní výzdobou a  osivem. Můžete se těšit také na jarní delikatesy připravené místní kavárnou. Akce se uskuteční 25. března od 10 hodin v Národopisném muzeu – Musaionu, Letohrádek Kinských, Kinského zahrada 98, 150 00 Praha 5.
Spojení: Tram. 6, 9, 12, 20, zast. Švandovo divadlo, bus 176 stanice Kobrova Program je připraven v rámci běžného vstupného.
Výstavy a expozice v Národopisném muzeu - Musaionu jsou přístupné i s kočárkem (v případě potřeby požádejte ostrahu, aby vám do vyšších  pater pomohla kočárek vynést). K dispozici je kavárna, šatna, muzejní obchod se suvenýry a hračkami. Více informací najdete na www.nm.cz
Příště vás pozveme do Českého muzea hudby, kde se v dubnu uskuteční setkání malých Rusalek a vodníků.