Astma způsobí i koupání v krytém bazénu

__ADV__Rostoucí počet evropských dětí trpících astmatem mohou mít částečně na vině kryté plavecké bazény.

Zveřejnili to belgičtí vědci. Podle nich mohou svou roli sehrát vedlejší produkty chlóru ve vzduchu i ve vodě.

"Mezi rostoucím počtem dětí trpících astmatem a rostoucím počtem krytých chlorovaných bazénů existuje spojitost, která se projevuje bez ohledu na geografickou polohu, klima, nadmořskou výšku nebo socioekonomickou situaci v zemi," prohlásil profesor Alfred Bernard z Catholic University of Louvain v Bruselu.

Vědci porovnávali výskyt astmatu u 13tiletých a 14tiletých dětí ve 21 evropských zemích a počet chlorovaných plaveckých bazénů na sto tisíc lidí.

Astmatem trpí 150 milionů

I po zahrnutí takových faktorů jako je klima vzrostl podle studie uveřejněné v časopisu Occupational and Environmental Medicine počet dětí trpících dušností a astmatem o dvě až tři procenta na každý krytý plavecký bazén.

Astma je jednou z nejčastějších chronických chorob a jeho výskyt se stále zvyšuje.

Počet onemocnění, které postihuje trubice, kterými proudí vzduch do plic a z plic, vzrostl v posledních 25 letech v rozvojových zemích o 50 procent.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí astmatem 100 až 150 miliónů lidí po celém světě.

Okolo 180 tisíc lidí každoročně této chorobě podlehne.

Roztoči útočí

Mezi rizikové faktory nemoci, která se dá udržovat, ale nelze ji vyléčit, patří vystavení alergenům (například roztočům) nebo tabákovému kouři v ranném věku nebo rodinná historie nemoci.

Profesor Alfred Bernard spolu se svým týmem zjistil, že výskyt dušnosti vzrostl o 3,4 procenta a výskyt astmatu o 2,7 procent na každý další krytý chlorovaný bazén.

Počet krytých chlorovaných bazénů se pohybuje v rozmezí od jednoho na padesát tisíc obyvatel v západní Evropě k jednomu na tři sta tisíc lidí ve východní Evropě.

Podle vědců by se měl provést podrobnější průzkum souvislosti mezi chlorovanými bazény a astmatem a mělo by se dbát na důkladnější ventilaci krytých bazénů.

 

zdroj: ZdraviWeb.cz