AVENT

__ADV__

Jak kojit? Jak často? 



Správná technika přiložení miminka k prsu zajišťuje, aby kojení nebylo bolestivé a aby miminko dostalo dostatečné množství mateřského mléka. Tělo miminka by mělo být čelem tělu maminky a pusinka směrem k bradavce a skoro se dotýká prsu. Prs nejlépe maminka přidrží čtyřmi prsty ve spodní části a palcem v horní. Bradavka pohladí spodní ret miminka a až miminko otevře pusinku způsobem, jako když chce zívat, přiloží maminka miminko rychle k prsu. Miminko musí uchytit i část dvorce, protože nekojíte pouze z bradavky. 



Maminky nikdy nepřikládejte miminko s pusinkou jen částečně otevřenou, neboť to vede k:

  • bolavým bradavkám z nevhodné polohy
  • špatnému vyprazdňování prsu
  • sací reflex miminka není pořádně stimulován a výsledkem je nedostatek mléka.



Maminky nezapomeňte, že nekojíte pouze z bradavky. Pusinka by měla pokrýt bradavku a většinu dvorce. Pokud to tak není, přerušte kojení prstem a zkuste najít správnou pozici a znovu přiložte miminko k prsu. Neměla byste zkoušet udržovat prs od nosu miminka.

Pokud je miminko správně přiloženo, jeho dýchání to nebude zabraňovat. Pokud budete mačkat prs, abyste jej uvolnila pro dýchání miminka, může to vést k problémům (bolestivé trhlinky na bradavkách, ucpané kanálky, ragády). Když miminko saje správně, měla byste vidět jemný pohyb na spáncích. Nenuťte miminko pít, pokud vyloženě nechce.

Přikládání k prsu potřebuje trénink. Jestli máte potíže delší dobu, kontaktujte lékaře, porodní asistentku nebo laktační poradkyni.

Během kojení

Dítě je ve správné poloze a klidně a spokojeně pije. Při každém kojení je přední mléko řídké, aby uhasilo žízeň, poté následuje kaloricky bohaté zadní mléko k utišení hladu. Proto je důležité při kojení nespěchat. Dítě by mělo být kojeno tak dlouho, jak vyžaduje. Zpočátku z obou prsů, později si dítě určí, zda to bude prs jeden nebo oba. Během kojení neodtahujte prs od nosu miminka.

Frekvence kojení

Délka a frekvence kojení se mohou lišit. Hladové dítě se přihlásí pláčem. V prvních týdnech miminko potřebuje být kojeno pravidelně, často až každé 2-3 hodiny po celý den. Některá miminka mohou být krmena během prvních týdnů každou hodinu - je to normální. Pokud si děláte starosti, poraďte se svým lékařem, porodní asistentkou nebo laktační poradkyní. Během několika týdnů se frekvence kojení ustálí.

Růst a náhlý vzestup množství potřeby mateřského mléka se může objevit v průběhu vývoje miminka.

Průvodce kojením si můžete stáhnout na www.detskagalaxie.cz

 



Eva Čejková


 

 

Témata: