AVENT

__ADV__

Co se děje při kojení?

Během těhotenství jsou prsy stále větší a těžší. Dvorec je tmavší a větší. Hormony, které se během těhotenství tvoří, stimulují vývoj mléčných žláz, mlékovodů a alveolů. V druhé polovině těhotenství se tvoří hormony, prolaktin, který produkuje mateřské mléko.

Mateřské mléko se začne tvořit, jakmile děťátko začne sát z prsu. Proto je důležité přiložit je k prsu co nejdříve po porodu a začít s kojením. V prvních několika dnech se tvoří mlezivo – hustá nažloutlá tekutina. Je velmi bohaté na bílkoviny a obranné látky a ačkoliv není produkováno ve velkém množství, je velmi zdravé a nepostradatelné. Chrání miminko proti infekcím.

V prvních dnech je důležité přikládat miminko k prsům co nejčastěji. Čím častěji bude maminka kojit, tím rychleji se vytvoří mléko. Toto obvykle probíhá během prvních tří dnů. V dalších dnech nejlépe kojit  podle potřeby dítěte. Mléko může začít prosakovat, při kojení může maminka pociťovat slabé stahy v děloze.





A jak se na kojení připravit?

Kde a jak maminka kojí své miminko se odráží na tom, jak příjemné to pro oba je.

Následující kroky mamince pomohou ustálit fáze kojení:

Nebojte se požádat o pomoc – pokud je to možné, získejte partnera, maminku nebo přítelkyni, aby vám pomohli s nákupy a domácími pracemi v prvních několika týdnech, dokud se kojení nestabilizuje.

Relaxujte – vyberte si své oblíbené místo – křeslo, gauč, postel nebo kdekoliv, kde se cítíte co nejvíc pohodlně. Jestli vám to pomůže odpočívat, ztlumte světlo, pusťte si tichou uklidňující hudbu.

Buďte připravená – abyste omezila přerušování kojení, připravte si na dosah následující potřeby: plenku pro miminko na odříhnutí, teplé obklady, které pomohou, aby mléko teklo, něco k jídlu a pití, pár polštářů na oporu zad a rukou a stoličku pod nohy. Vypněte telefon, abyste předešla rušivým momentům.



Jezte zdravě
– kojící ženy mohou pociťovat častěji žízeň. Voda je nejlepší tekutina pro vaše miminko, ale polévka, ovoce, zelenina nebo džusy obsahují vodu také. Vyvarujte se kouření a drog, zkuste eliminovat přísun alkoholu a kofeinu. Pokud máte nějaké pochybnosti, kontaktujte svého lékaře, porodní asistentku nebo laktační poradkyni.

Užívejte si tyto chvíle – prožíváte jedinečné okamžiky, kdy se můžete vzájemně těšit ze své přítomnosti. Mluvení na miminko, zpívání, jemné doteky a hlazení jsou překrásné způsoby, jak ukázat miminku, jak moc je milujete a jak je úžasné.

Délka kojení – délka i frekvence kojení se mohou lišit. Nejlépe je kojit podle potřeby dítěte. Pokud kojení trvá déle než 45 minut, je třeba zkontrolovat techniku kojení. Miminko, které aktivně nesaje, nemusí dostávat dostatek mléka. Můžete ho pokaždé jemně vzbudit dotyky nebo změnou polohy těla nebo prsu. Po několika krmeních při používání těchto technik, začne obvykle miminko sát.

 

 



Eva Čejková

Témata: