AVENT

__ADV__Nejlepší start do života



Mateřské mléko je pro miminko bezpochyby nejlepším startem do života – zajistí ochranu proti infekcím, má hodně předností pro zdraví a vývoj miminka v pozdější době, je významné také pro zdraví maminky.  

 

Kojení zajišťuje důležité výživné a imunitní faktory stejně jako pocit blízkosti a pohody. A jaké jsou výhody?

Výhody pro miminko

  • Mateřské mléko obsahuje všechny potřebné látky pro zdravývývoj dítěte v prvních šesti měsících. Obsahuje obranné látky a imunitní faktory, které jsou přenášeny od matky k miminku, aby pomohly zdolávat možné infekce. Mlezivo, které se vytváří v prvních dvou až čtyřech dnech, je bohaté na bílkoviny a obranné látky a je velmi dobře snášeno.
  • Mateřské mléko je lépe snášeno, než náhrady mateřského mléka, snižuje riziko průjmu, bolení bříška a zácpy.
  • Kojené děti jsou lépe chráněny proti infekcím dýchacích a močových cest a zánětu středního ucha.
  • Další prokázané a nepřekonatelné výhody zahrnují lepší mozkový vývoj, nižší riziko alergie a v rodinách s dědičným rizikem cukrovky, ochrana proti cukrovce. Kojené děti také mohou mít nižší krevní tlak, cholesterol a nižší riziko nadváhy v dospělosti.

Výhody pro maminku

  • Kojení vám přináší možnost být blíže k vašemu miminku a dává vám čas ve dne i v noci se vzájemně s miminkem poznávat. Může to být velmi obohacující zkušenost pro vás oba.
  • Kojení pomáhá mamince, aby se děloha po porodu rychleji vrátila do původního stavu a rychleji se navrátí postava ke stavu před těhotenstvím.
  • Kojení chrání ženu před rakovinou prsu, vaječníků a hrdla děložního a před zvýšenou lomivostí kostí v období menopauzy.
  • Mateřské mléko je vždy čerstvé, připravené vždy, kdy potřebujete, ve správné teplotě i uprostřed noci. Navíc je zdarma.



Začátek kojení je časově velmi náročný. Kojení může trvat zpočátku i čtyřicet pět minut, vyžaduje tedy od maminky velkou trpělivost.

Některé kojené děti vyžadují častější krmení, protože mateřské mléko rychleji stráví.

Partner, rodina nebo přátelé by mamince měli pomoci vytvořit příjemné podmínky pro kojení.



Prvních několik týdnů je citově velmi náročných, maminka od příbuzných a přátel dostane mnoho dobře míněných rad, které si ale někdy navzájem odporují. Maminka by měla důvěřovat především sama sobě a v případě nutnosti se spojit se svým lékařem, zdravotní sestrou nebo laktační poradkyní.



Eva Čejková