AVENT - Kojení a jeho výhody

Kojení a jeho výhody

Kojení znamená pro miminko nejlepší začátek života. Zajišťuje důležité výživné a imunitní faktory stejně jako pocit blízkosti a pohody.
Mít dítě je nejúžasnější změna, jakou kdy v životě zažijete. Prvních několik týdnů je citově velmi náročných, od příbuzných a přátel maminka dostane mnoho dobře míněných rad, které si ale někdy navzájem odporují. Měla by důvěřovat především sama sobě a v případě nutnosti se spojit se svým lékařem, zdravotní sestrou nebo laktační poradkyní.


Výhody pro miminko

  • Mateřské mléko obsahuje všechny potřebné látky pro zdravý vývoj dítěte v prvních šesti měsících. Obsahuje obranné látky a imunitní faktory které jsou přenášeny od matky k miminku, aby pomohly zdolávat možné infekce. Mlezivo, které se vytvářiv prvních dvou až čtyřech dnech, je bohaté na bílkoviny a obranné látky a je velmi dobře snášeno.
  • Mateřské mléko je lépe snášeno, než náhrady mateřského mléka, snižuje riziko průjmů, bolení bříška a zácpy
  • Kojené děti jsou lépe chráněny proti infekcím dýchacích a močových cest a zánětu středního ucha.
  • Další prokázané a nepřekonatelné výhody zahrnují lepší mozkový vývoj, nižší riziko alergie a v rodinách s dědičným rizikem cukrovky ochranu proti cukrovce. Kojené děti také mohou mít nižší krevní tlak, cholesterol a nižší riziko nadváhy v dospělosti.


Výhody pro maminku

  • Kojení přináší možnost být blíže k miminku a dává čas ve dne i v noci se vzájemně s miminkem poznávat. Může to být velmi obohacující zkušenost pro oba.
  • Kojení pomáhá mamince, aby se děloha po porodu rychleji vrátila do původního stavu a rychleji se navrátí postava ke stavu před těhotenstvím.
  • Kojení chrání ženu před rakovinou prsu , vaječníků a hrdla děložního a před zvýšenou lomivostí kostí v období me-nopauzy
  • Mateřské mléko je vždy čerstvé, připravené vždy, kdy potřebujete, ve správné teplotě i uprostřed noci. Navíc je zdarma.

Začátek kojení je časově velmi náročný. Kojení může trvat zpočátku i čtyřicet pět minut, vyžaduje tedy od maminky velkou trpělivost. Některé kojené děti vyžadují častější krmení, protože mateřské mléko rychleji stráví. Partner, rodina nebo přátelé by měli mamince pomoci vytvořit příjemné podmínky pro kojení

Co se děje při kojení?

Během těhotenství jsou prsy stále větší a těžší. Dvorec je tmavší a větší Hormony, které se během těhotenství tvoří stimulují vývoj mléčných žláz, mlékovodů a alveolů.V druhé polovině těhotenství se tvoří hormon prolaktin, který produkuje mateřské mléko.

Mateřské mléko se začne tvořit, jakmile děťátko začne sát z prsu. Proto je důležité přiložit je k prsu co nejdříve po porodu a začít s kojením.V prvních několika dnech se tvoří mlezivo - hustá nažloutlá tekutina. Je velmi bohaté na bílkoviny a obranné látky a ačkoliv není produkováno ve velkém množství,je velmi zdravé a nepostradatelné. Chrání miminko proti infekcím.

V prvních dnech je dobré miminko přikládat k prsům co nejčastěji. Čím častěji maminka kojí, tím rychleji se vytváří mléko.Toto obvykle probíhá během prvních tří dnů.V dalších dnech již maminka kojí podle potřeby dítěte. Mléko může začít prosakovat, při kojení maminka může pociťovat slabé stahy v děloze.

 

 zdroj: AVENT