Brazilská rybí polévka "Sururu"

 

soupIngredience: (pro 2 osoby)
rybí vývar, olivový olej, mořská sůl, mletá paprika, sterilovaná loupaná rajčata, slávky jedlé se schránkou (očištěné), zelená paprika, rajčata, brambory, bobkový list, pepř černý celý (čerstvě namletý), petrželová nať, citron, limeta

Postup:
Nejprve připravte slávky (500 g). Do většího hrnce nalijte trochu rybího vývaru (1 hrnek) a přiveďte k varu. Vsypte slávky a přiklopte pokličkou. Po asi pěti minutách hrnec odstavte a nechte ještě pozvolna chladnout asi 10 minut. Poté ze skořápek vyloupejte maso a dejte ho stranou. Též uchovejte veškerou tekutinu, která v hrnci zbyla. Skořápky už nebudete potřebovat. Na mírně rozpáleném olivovém oleji (10 ml) pomalu opečte zelenou papriku (50 g) nakrájenou na malé kostičky, přidejte sladkou mletou papriku (špetka) a dále restujte. Postupně přidávejte nahrubo nakrájená rajčata (50 g), sterilovaná loupaná rajčata (50 g), na 1cm kostky nakrájené syrové brambory (30 g), bobkový list (1 ks) a pepř černý (špetka). Zalijte silným rybím vývarem (500 ml), do kterého jste předtím přidali i vývar z mušlí, a přiveďte k mírnému varu. Mezitím v malém množství vody doměkka uvařte najemno nakrájené brambory (30 g), které ihned rozmixujte dohladka a odstavte k pozdějšímu použití. Pokud jsou brambory v polévce měkké a tomaty dobře rozvařené, přisypte vyloupané slávky a zahustěte připraveným pyré z brambor. Hotovou polévku dochuťte solí (špetka) a šťávou z limety a citronu (dohromady asi kávová lžička). Vytáhněte bobkový list a při servírování posypejte čerstvě nasekanou petrželkou (špetka).

 

.....další recepty najdete ZDE.

Zdroj: AMBIENTE