Britové by měli mít možnost vybrat si pohlaví svého dítěte

Vědecký výbor britské Dolní sněmovny doporučil, aby rodiče dětí, které přicházejí na svět po umělém oplodnění, měli mít možnost vybrat si pohlaví svého potomka.

Mají-li už rodiče chlapce a myslí si, že by měli mít děvče, není žádný vážný důvod jim to zakazovat, uvedl ve zprávě, která dnes byla uveřejněna.

Výbor, ve kterém jsou zástupci různých stran, ale nesdílí tento názor jednomyslně. Pět jeho členů je přesvědčeno o tom, že vyjádření nebere ohled na úctu k lidskému životu, a dokument nepodepsalo.

Zpráva rovněž britskému parlamentu doporučuje, aby uvolnil pravidla okolo takzvaných designer-babys. Tímto termínem se označují děti, které byly jakožto embrya utvořeny podle určitých kritérií a poté implantovány do matčina těla.

Většinou jde o určité genetické charakteristiky, které jsou potřebné kvůli tomu, aby dítě mohlo být dárcem kmenových buněk pro svého staršího sourozence, jenž trpí ojedinělou nebo životunebezpečnou nemocí.


Výbor usoudil, že by o smysluplnosti a etické ospravedlnitelnosti v těchto případech neměl rozhodovat úřad, který se zabývá otázkami kolem umělého oplodnění a embryologie, nýbrž lékař a rodiče; jejich závěr by pak posoudila pouze etická komise.

Výbor se dále zásadně nevyslovil proti vkládání lidských buněk do zvířecího plodu pro vědecké účely. Zprávu výboru ostře kritizovali odpůrci klonování.

Britská veřejnost se za žádných okolností nedá mást návrhy kolem designer-baby, smíšených zvířecích a lidských bytostí, klonování lidí a podobnými návrhy z říše krásného nového světa, uvedla jedna ze skupin odpůrců.



zdroj: ČTK