Britskému mladíkovi zmizel virus HIV z těla

__ADV__Skot Andrew Stimpson v roce 2002 zjistil, že je HIV pozitivní. O rok později ale testy ukázaly, že mu virus samovolně zmizel z těla. Záměnu vzorků lékaři vyloučili. Teď se mladík podrobí vědeckému zkoumání, které by mohlo pomoci dalším pacientům.



Stimpson je tak pravděpodobně prvním světovým případem člověka, kterému virus způsobující nemoc AIDS samovolně a prokazatelně vymizel z těla, napsal britský týdeník News of the World.

Na rozdíl od předchozích případů "spontánního uzdravení" se u pětadvacetiletého Stimpsona dalo zaručit, že lékaři nepopletli vzorky.

Stimpson nyní souhlasil, že se nechá podrobit vědeckým testům, které by měly objasnit, jak mohl virus z jeho těla zmizet. Poznatky by mohly pomoci při tvorbě nových léků.

"Vzpomínám si, že po druhé sérii testů můj lékař vstoupil do místnosti a řekl: Jste vyléčený. Je to neuvěřitelné. Jste fantastický," uvedl Stimpson.

"Je opravdu zvláštní přemítat o tom, že jeden den jsem se za lékařem šel podívat smrti do tváře a nyní mu říkám sbohem," dodal.

 

zdroj: ČTK, iDNES