Čaj snižuje riziko rakoviny vaječníku

__ADV__Doktorka Susanna C. Larsson se svými kolegy z Karolinska Institute ve Stockholmu zjistila, že pití dvou šálků čaje denně snižuje riziko rakoviny vaječníku. Výsledky studie vědci uveřejnili v prosincovém čísle časopisu The Archives of Internal Medicine.

Do studie probíhající v letech 1987 až 2004 bylo zahrnuto celkem 61 000 žen. Tyto ženy vyplnily dotazník dotazující se na složení jídelníčku. Pomocí Švédských národních registrů nádorových onemocnění a úmrtí vědci hodnotili vliv stravy na výskyt rakoviny vaječníku.

Výsledky studie ukázaly, že čím více ženy konzumovaly čaj, tím nižší měly riziko rakoviny vaječníku. Ve srovnání se ženami čaj nekonzumujícími měly ženy, které pijí šálek a méně čaje denně, o 18 % nižší riziko. Ženy pijící jeden šálek čaje denně měly o 24 % nižší riziko a ženy konzumující dva a více šálků čaje denně měly až o 46 % nižší riziko rakoviny vaječníku.

Jako prospěšný se zdá být hlavně černý a zelený čaj. Vědci uvedli, že prospěšný účinek mají hlavně v čaji obsažené antioxidanty.

 

 

 

zdroj: MEDICINA.cz, The Archives of Internal Medicine

 

 

Témata: