Candida albicans neboli kvasinky

CCSCandida albicans je přirozenou součástí těla, ovšem pokud je vnitřní flóra organismu v nerovnováze, začne se nekontrolovatelně množit a způsobí infekci - kandidózu.



Dostat ji ven z těla je velký problém.

Tato kvasinka se nachází ve střevech, pohlavním ústrojí, ústech, jícnu a krku. Za normálního stavu je organismus schopen její množství kontrolovat. Přemnožení způsobuje oslabený imunitní systém, užívání antikoncepčních pilulek a antibiotik, stres, špatná výživa, nadměrné množství cukru, alkoholu, léků a drog. Jakmile se kvasinky jednu v organismu usadí, je těžké se jich zbavit.

Kandidou může být postiženo celé tělo. Příznaků je mnoho, a proto je třeba provést vyšetření, které vyloučí jiné onemocnění, které s candidou nemusí mít nic společného. Vyšetření sestává z laboratorního testů stolice, moči, vzorku z úst, kůže, nehtů, vlasů a krevních testů.



Příznaky

Bílý, sýrovitý výtok z pohlavních orgánů, svědění, opakující se záněty dělohy a záněty močového měchýře, poruchy menstruace, menstruační křeče. Povleklý jazyk. Velká únava nezjištěných příčin, silná chuť na cukr nebo pečivo. Šupinaté ekzémy, svědění pokožky, plísňová onemocnění kůže a nehtů, padání vlasů, lupy a lupénka. Zápach z úst, tvorba aftů, potíže při polykání, nadýmání, průjmy, nebo naopak zácpy, pálení a svědění konečníku, nevolnost. Točení hlavy, závratě, bolest svalů i při malé aktivitě. Zduřelé uzliny, nízký či vysoký krevní tlak, změny nálad, apatie.



Léčba

Léčba sestává v nasazení protikvasinkových přípravků a léků a protikvasinkové dietě. Důležité je všechny léky, dietu a  další opatření dodržovat současně. Jde většinou o tabletky, tekutinu nebo gel s nystatinem, často se používá Diflucan a další léky proti kvasinkám v orgánech, které určí lékař. Dále se užívá Lactobacilus acidophilus, bílé jogurty s živou mikroflórou, echinacea, česnek, vitamin C, E, panthenol, calcium, hořčík –  na posílení střevní mikroflóry a imunitního systému.

Ručníky a spodní prádlo je třeba vyvářet na 95 stupňů. Důležitý je pitný režim (2–3 litry tekutin). Když kvasinky hynou, vytvářejí toxické látky, které mohou způsobovat bolesti hlavy, kloubů, nevolnost a těžkou únavu, a to zejména v prvních dnech léčky. Proto je třeba pečlivě dodržovat pitný režim tak, aby se mrtvé kvasinky rychle z těla vyplavovaly. Doporučuje se čaj Lapacho. Při léčbě měňte každý týden zubní kartáček a přes noc jej namáčejte do roztoku s protikvasinkovým přípravkem. Před samotnou léčbou navštivte zubního lékaře, který vám opraví chrup. Je to důležité, protože kvasinky mohou přežívat například v děravém zubu.



Protikvasinková dieta

Dieta spočívá především ve vyloučení dvou věcí – cukru a bílé mouky. Prvních 14 dnů (což je doba, po kterou se většinou užívají zmiňované léky) se jídelníček skládá pouze z libového masa, nejlépe kuřecího a rybího, mléčných výrobků a zeleniny. Abyste příliš neztratili na váze, snažte se do těla dostat několik lžiček panenského olivového oleje denně a hrst lískových oříšků, slunečnicových a dýňových semínek. Jezte hodně zeleniny a zeleninových salátů, zejména kysané zelí, cibuli, pórek, ředkev, česnek a křen. Denně snězte co nejvíce bílého přírodního jogurtu, podmáslí a kefíru. Po 14 dnech postupně zařazujte do jídelníčku ovoce( hlavně citrusy, kyselá jablka a hrušky, nejsou vhodné příliš sladké druhy- banán, hrozny), dále celozrnné pečivo, jáhly, pohanku, brambory, celozrnnou rýži. Povoleny jsou za studena lisované a nerafinované čisté margaríny, rostlinné oleje, mléčný cukr a umělé sladidla.



Ze stravy se musí vyloučit bílá mouka, cukr a výrobky, ve kterých je obsažen (cukrovinky, sušené ovoce, sušenky, instantní kakao atd.). Omezte sůl a černou kávu, kořeňte bylinkami. Nejezte konzervovanou zeleninu, kečup přislazený cukrem, sójovou omáčku přislazenou cukrem, alkoholické nápoje, instantní a všechny slazené čaje, limonády. Omezte „éčka v potravě".

Dieta většinou trvá od 3 do 6 měsíců, a aby se kvasinky nevrátily, je třeba se i po skončení léčby zdravě stravovat.

 

zdroj: Medicina.cz