Časná menarché není příčinou nadváhy v dospělosti

__ADV__Doktorka Aviva Must z Tufts University School of Medicine v Bostonu se svými kolegy zjistila, že děvčata, u kterých dojde k časné pubertě, nemají zvýšené riziko obezity v dospělosti. Výsledky studie vědci uveřejnili v zářijovém čísle časopisu Pediatrics.

Vědci uvedli, že časný začátek puberty je následek obezity v dětství a ne její příčinou. Lékaři a rodiče by se měli zaměřit na včasné odhalení obezity u svého dítěte a snažit se ji co nejvíce ovlivnit.

Vědci použili pro svou analýzu data z tzv. Newton Girls Study, prospektivní studie tělesného růstu a pohlavního dozrávání, do které bylo zahrnuto celkem 448 dospělých žen.

Výsledky studie ukázaly, že věk menarché pouze slabě a negativně koreloval s BMI před menarché a s BMI v dospělosti. BMI před první menstruací slabě koreloval s BMI v dospělosti. Děvčata, která byla obézní před menarché měla až osmkrát vyšší riziko obezity v dospělosti.

Ani časná menarché, ani interakce mezi časnou menarché a obezitou před menarché nebyly signifikantními prediktory obezity v dospělosti.

 

 

zdroj: Pediatrics 2005; Medicina.cz