Cestovní medicína - před cestou s malým dítětem

CCSV případě, že se chystáte na cestu do exotických zemích s dítětem starším 6 měsíců (a mladším 1 roku) je vhodné v každém případě, aby se u něj provedlo očkování proti záškrtu, tetanu a dávivému kašli (minimálně 3 dávky), proti tuberkulóze (s ověřením pomocí tuberkulínového testu), očkování proti virové hepatitidě typu B (dnes již v rámci povinného očkování) a proti Haemophilus influenzae typu b.

Minimální (tj. částečné) očkování proti záškrtu, tetanu a dávivému kašli, požadované pro "krátkodobou" ochranu před těmito infekčními onemocněními lze docílit podáním už prvních 2 dávek. Je-li třeba dosáhnout ochrany dítěte dříve než v 6 měsících, je možné zahájit toto očkování nejdříve ve věku od 6. týdne, podáním 3 dávek v intervalu 1 měsíce.

Další očkování jako je očkování proti dětské přenosné obrně, které lze řešit podáním alespoň 2 základních dávek (optimálně 3 dávek) aplikovaných v intervalu 1-2 měsíců (mimo rámec kampaně).

Děti mladší 6 měsíců bývají ještě chráněny mateřskými protilátkami, a proto u nich očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám není v tomto věku nutné. Ve věku od 6-12 měsíců bývají děti mateřskými protilátkami chráněny částečně (tj. individuálně, navíc v závislosti i na délce kojení apod.). Vzhledem k charakteru těchto infekčních onemocnění je významné buď provést sérologické vyšetření nebo raději podat očkovací látku (monovalentní vůči spalničkám, nebo i trivakcínu vůči všem této infekčním chorobám), kterou lze podat nejdříve v 9. měsíci. V tomto věku se musí počítat se vzájemným působením mateřských protilátek s vakcinačními viry, a proto se znovu takto očkované děti očkují ve věku 12-15 měsíců s posilujícím očkováním ve věku 21-25 měsíců. Někdy je možné podávat posilující druhou dávku této kombinované vakcíny nikoli ve věku 21-25 měsíců ale hned 28 dní po podání první dávky (tj. zhruba po 1 měsíci). Význam tohoto předčasného očkování spočívá v důležitosti ochrany vůči spalničkám, které představují vysoké riziko pro malé děti.

vakcinaDalší očkování závisí na cílové zemi, typu cesty a druhu pobytu. Očkování proti žluté zimnici lze nejdříve zahájit v 6. měsíci života dítěte. Očkování proti choleře je u dětí do 1 roku zbytečné. Očkování proti meningokokovým infekcím u dětí do 1 roku je významné jen při cestách do rizikových oblastí. Dnes se toto očkování zpravidla provádí konjugovanou vakcínou. Bohužel očkování proti břišnímu tyfu je u dětí mladších 2 let naprosto neúčinné, a proto se neprovádí. Očkování proti virové hepatitidě typu A je nadbytečné, neboť mateřské protilátky do 1 roku eliminují vakcinační antigeny, a tím se toto očkování stává neúčinné. Někdy je možné provést profylaktické podávání specifického imunoglobulínu proti virové hepatitidě typu A.



Očkování proti vzteklině závisí na cílové zemi, stylu pobytu a především na místní dostupnosti vhodné vakcíny a protivzteklinových imunoglobulínů. Před cestou je důležité prověřit podle dostupných informací zdravotnické možnosti v cílovém místě a navíc si uvědomit, že děti jsou velmi snadno zranitelné.

I když dodržování správných hygienických zásad musí dítě dodržovat ne cestách stejně jako doma, je možná vhodné dítě správně poučit o významu této péče v exotických krajinách. Jde především o mytí si rukou před jídlem, po toaletě a před spaním. Děti by měly přijímat jídlo a nápoje jen od lidí, které znají. Navíc rodiče by měly být mnohem pozornější ke svým dětem.

Nejvhodnějším je mateřské mléko pro cestování dětí do 6 měsíců. Avšak při extrémně teplém počasí může dojít k provokaci vylučování mateřského mléka a překrvení bradavek. Proto se kojící matky musí připravit na zvládnutí tohoto problému. Někdy se doporučuje si nashromáždit mateřské mléko do lahví a ukončit přirozené kojení. Připravené lahve se musí správně skladovat. Doporučuje se uchovávat v chladu nebo v pramenité vodě (je-li pobyt v přírodě). Láhve i dudlíky je nutné minimálně 30 minut nechat ve vroucí vodě, aby došlo k jejich sterilizaci nebo použít sterilizační tabletky (není-li možnost provést sterilizaci varem). Někdy stačí použít i horkou vodu z termosky. Před odjezdem je vhodné si zjistit, zda je v cílové zemi dostupné např. sušené mléko, plenky apod.

zdroj: Vakciny.net