Chcete pro miminko tu nejlepší výbavu? Ušijte mu ji samy

Chcete pro miminko tu nejlepší výbavu? Ušijte mu ji samy - obrázek
Chcete pro miminko tu nejlepší výbavu? Ušijte mu ji samy - obrázek

Dozvěděli jste se, že se vaše rodina brzy rozroste o dalšího člena a nyní přemýšlíte, jak mu zajistit to nejlepší pro první měsíce a roky života? Nenechte se zlákat reklamami a produkty, které nikdy nevyužijete, a věnujte čas těm, které nedáte z ruky.

Jakmile začnete internetu sdělovat, že jste těhotná a pokukujete po tom, co je potřeba pro miminko obstarat, například pouze tím, že zadáte konkrétní heslo do vyhledávače, seběhnou se na vás reklamy na nejrůznější „nezbytné“ věci pro novorozence. Pokud však chcete zajistit, abyste vám i miminku bylo dobře a neutratila jste za to většinu rodinných úspor, postačí vám ve skutečnosti jedna větší investice, a tou je šicí stroj.

Jaký šicí stroj vybrat?

Při výběru šicího stroje, který vám vystačí nejen na šití výbavy pro miminko, ale také na případné úpravy oděvů dalších členů domácnosti, si nejprve odpovězte na základní otázky:

  • Jak často budete stroj používat?
  • Jakou částku jste ochotna za něj zaplatit?
  • Které materiály, případně výrobky, na něm chcete šít?

Pokud nejste profesionálkou, pravděpodobně pro vás bude šití víkendovou záležitostí a mnoho věcí se teprve budete učit. Proto hledejte mechanické stroje určené pro začátečníky nebo mírně pokročilé. Pro domácí použití je velice výhodné, pokud je stroj lehký a při jeho koupi získáte kromě samotného výrobku také služby jako autorizovaný servis a poradenství.

Měla byste si realisticky stanovit orientační rozmezí, ve kterém by se měla pohybovat cena stroje. To vám umožní zúžit výběr a zaměřit se jen na výrobky pro vás dostupné. Myslete ale na to, že mnoho opravdu levných strojů může sestávat z laciných komponentů z nekvalitních materiálů a mnohdy nezahrnují servis ani poradenství, tudíž zůstanete se svým strojem v případě poruchy sama. Naopak jsou dnes na trhu již elektronické a programovatelné stroje, jejichž cena se pohybuje v řádech desítek až stovek tisíc. Jejich funkce ale pro domácí a občasné použití prakticky nevyužijete.

Po těchto základních parametrech se zaměřte na samotné parametry a funkce, které budete od šicího stroje požadovat. Doporučujeme se zaměřit na stroje, které jsou z kvalitních materiálů, zejména kovu. Stroje s kovovými komponenty sice mohou vážit více, za to také více vydrží. Ujasněte si, jaké typy stehů budete potřebovat, podle množství možností v této oblasti se pak také pohybuje cena strojů. Hodit se vám budou stroje s jednoduchým a jasným ovládáním, se kterými se rychle naučíte a práce vám půjde od ruky. Volné rameno stroje by mělo být samozřejmostí, pokud by tam byla jakákoli překážka, nemohla byste šít například nohavice nebo návleky.

Kde začít?

Šití pro miminka je poměrně specifické, nicméně se vám rozhodně vyplatí. Díky tomu, že si sama můžete vybrat látky a materiály, ze kterých budete tvořit, máte jistotu, že vybíráte to nejlepší a že miminko nebude mít alergickou reakci na různé příměsi v látkách. Na oblečky pro nejmenší navíc spotřebujete opravdu málo látky, takže se vám to vrátí i na ceně. Kam se ale obrátit pro radu, pokud se šitím teprve začínáte?

  1. Pořiďte si knihu, která poradí s šitím i se střihy. Podrobnost je důležitá, zároveň by si ale měla zachovat srozumitelnost. Jednoznačně doporučujeme publikaci Šijeme pro miminko, kde najdete na 28 nejrůznějších oblečků a doplňků, které pro miminko můžete ušít.
  2. Nechte se provést šitím krok za krokem v online kurzu. Ty mají tu výhodu, že nemusíte nikam chodit a můžete se učit, i když už se musíte starat o miminko. Video může být zároveň názornějším vysvětlením věcí, kterým v knize třeba neporozumíte.

Náš tip: Stránky Kurzy pro radost nabízejí kurz Šití výbavičky pro miminko, ve kterém si ušijete mimo jiné deku, hračku, plenku nebo zavinovačku.

  1. Bezednou studnou nápadů je blog portálu Fler. Většina lidí na Fler chodí především pro krásné ručně dělané výrobky ostatních lidí, kromě toho ale nabízí také mnoho užitečných návodů, včetně toho na spoustu krásných věcí pro nejmenší od Katky Dachovské. Podobně nabízí propracované návody také tradiční Burda Style. V jejich článku Hvězdná výbava pro miminko najdete spoustu tipů i s konkrétní spotřebou materiálů a instrukcemi.