Chemické metody antikoncepce

 

V lidovém léčitelství se dříve zkoušela široká paleta nejrůznějších látek k ochraně před otěhotněním. Ženy si často prováděly výplachy pochvy před nebo po pohlavním styku. Používaly ocet, roztoky s chininem, česnekem, pepřem, fenyklem, terpentýnem, mýdlem, s pracími prostředky, někdy dokonce Coca-Colou. Možná šlo o napodobení jihoamerických indiánek, které tak činily roztokem s kokou. Relativně často se po styku pro výplach pochvy používala vymačkaná šťáva z citronu nebo cibule.
Avšak tato všechna po styku prováděná „kouzla“ často postrádala smysl. Spermie jsou totiž ve hlenu děložního hrdla přítomny během několika vteřin a ve vejcovodu jsou již za 90 vteřin po ejakulaci. Používané sloučeniny rtuti nebo olova byly opuštěny pro svoji toxicitu, která ohrožovala zdraví ženy.

Dnešní spermicidní látky se mohou používat samostatně nebo společně s některou bariérovou metodou, jako je diafragma, pesar či kondom. Jejich základ je tvořen buď ve vodě rozpustnými želé a pastami, nebo želatinou, která se při tělesné teplotě rozpouští a rychle rozptyluje spermicidní složku. Krémy obsahují ve vodě nerozpustný glycerin a čípky obsahují kakaové máslo. Aktivní látka je silně kyselé povahy, bývá to kyselina boritá, vinná, citronová.

Aplikace chemických prostředků se doporučuje 3–10 minut před stykem. Spermicidní účinek trvá 10 minut až několik hodin.

 

Výhody

Výhody těchto metod spočívají v jednoduché aplikaci, není nutná lékařská kontrola a nebývají vedlejší účinky. Vedle toho mívají spermicidní látky výrazný antimikrobiální a antivirový účinek, dokonce i proti HIV, údajně snižují riziko této nákazy až o 65 %. Plísně bývají k spermicidům méně citlivé. Spermicidní přípravky se z pochvy nevstřebávají, a proto nemají celkové účinky. Nepůsobí dráždivě a neovlivňují růst v pochvě normálně se vyskytujících mikrobů, zejména Döderleinův laktobacil. Protože nepřecházejí do krve, tak se u kojících žen nevstřebávají ani do mateřského mléka.Tyto látky mají i zvlhčovací (odborně lubrikační) efekt, což řada žen přivítá.

 

Tato forma antikoncepce je zvlášť vhodná pro dívky, které s pohlavním stykem teprve začínají, stejně ale i pro ženy v reprodukčním věku, které ze zdravotních důvodů nemohou užívat hormony, dále pro kojící matky. Je vhodná i pro ženy, které nemají styk příliš často.

 

Nevýhody

Nevýhodou je někdy krátký antikoncepční účinek, nutnost aplikace těsně před stykem a menší účinnost (Pearl Index kolísá mezi 2–40). Nevýhodou je riziko alergie, nutnost manipulace v pochvě a menší komfort pohlavního styku. Některé ženy i jejich partneři si stěžují na nadměrné pěnění přípravku.

 

 

 

Na českém trhu je snad ještě volně Delfen krém nebo foam emulzní pěna. Dále Patentex Oval N poševní globule. K dispozici jsou i lokální antikoncepční přípravky s antiseptickým účinkem, jako je Pharmatex, ten se dodává ve formě tablet, poševních globulí, krému nebo poševních tampónů. Krém je po zavedení účinný až deset hodin.

 

 

 

 

 

 

 

 

MUDr. Antonín Pařízek, CSc.
Ivana Ašenbrenerová

Z připravované Knihy o těhotenství a porodu

Odborný článek