Chlapeček, nebo holčička?

Mnoho partnerských párů by si jistě přálo možnost volby pohlaví plánovaného dítěte. Čas od času se objeví „spolehlivá“ doporučení a návody, propagované v neodborném tisku, většinou spekulativní povahy, doporučující termín koncepce nebo jiná opatření zajišťující žádané pohlaví očekávaného dítěte. Úspěchy těchto doporučení mohou být v jednotlivých případech, ve větších souborech takto počatých dětí je ale nakonec spolehlivost kolem 50 %.

 

Dosud neexistují důkazy, které by spolehlivější doporučení k volbě pohlaví umožňovaly. Některé dílčí poznatky však připouštějí následující spekulace:

 

- pohlaví dítěte je určováno tím, nese-li oplodňující spermie gonozom X nebo Y, protože vajíčko nese vždy gonozom X;

- spermie X a spermie Y mají odlišné vlastnosti. Spermie X bývá větší, pomalejší a déle žijící než spermie Y. Zdá se také, že spermii X prospívá kyselejší prostředí v pochvě;

pokud si partneři přejí děvčátko, mají volit oplozující soulož 2 až 3 dny před ovulačním termínem, poněvadž jen ženské spermie tak dlouho přežívají;

- pokud je přednostní volba chlapečka, měla by se oplozující soulož uskutečnit v den ovulace či těsně po ní, neboť rychlejší mužské spermie se dostanou k vajíčku dříve než ženské spermie;

- je-li žádána holčička, měly by mít partneři před oplozující souloží častý pohlavní styk, neboť se tím snižuje počet mužských spermií v ejakulátu;

-má-li být očekávané dítě chlapeček, měli by partneři před oplozující souloží být zdrženlivější, protože tím se zvýší podíl mužských spermií v  ejakulátu.

 

 

“Zaručené” babské rady

 

Říká se, že pro pohlaví je důležité, jakou stravu žena jí. Při přijímání kyselinotvorné stravy se rodí spíše chlapci a při zásadotvorné stravě spíše děvčata. Takže chceme-li chlapečka, měla by žena čtvrt roku před otěhotněním jíst hlavně vaječné bílky, piškotové těsto, banány, pomeranče, třešně, meruňky, brambory, čočku, sušené švestky a ovocné šťávy. Toužíme-li po holčičce potom se doporučuje čokoláda, kakao, vejce, mléko a mléčné výrobky, nekvašený chléb a pečivo bez soli, rýže, krupice, papriky, mrkev, okurka, cibule, hrášek, jablka, hrušky, jahody, maliny, grepy, citrony, sušené ovoce, fíky a mandle.

Dalším lidovým názorem je, že vliv na pohlaví má aktivita rodičů při pohlavním styku. Je-li aktivnější žena, pak se narodí kluk a naopak.

 

Samotnou kapitolou bývají hospodské řeči. Neboť ani obdobná tvrzení, obvykle po 4.-5. pivu, že kluk se dělá při styku doprava nahoru a holka doleva dolů, nejsou prokázána a tato tzv. zaručená doporučení, jsou většinou přímo úměrná míře zkonzumovaného alkoholu mužskou částí populace. V těchto případech obvykle dostává za pravdu borec, který má skutečně náhodou hocha i děvče, neboť se může chvástat, byť vědecky neodůvodněně, že ví, co dělá.

Mimochodem, pánové-milovníci chmelařských produktů. Pivo je z mnoha hledisek geniální produkt lidské tvořivosti, ale jeho pravidelná a zejména nadměrná konzumace negativně ovlivňuje většinu sexuálních funkcí (libido, erekci, tvorbu spermií a pod.). A pak už nezbývá nic jiného, než teoretizování. Poněkud odlišnější situace je u vinných produktů, ale to už je skutečně nad rámec této kapitoly.  

 

Ještěže přírodu nelze tak snadno přelstít. Představa, že bychom znali zázračný recept na určení pohlaví svého dítěte, může u lidí s bujnou fantazií zacházet do neskutečných extrémů. Od využití např. ve vojenství (náramně by se hodili hoši) až po obchodní plánování třeba drůbežářských farem (viz vaječné bílky) nebo dovozce banánů, pomerančů apod.

 

 

Takže vzhůru k pokusům! Avšak zbytečně raději nepřemýšlet nad plodnými a neplodnými dny, rychlostí spermií a jejich sklonem k sladkému či kyselému. Styk je lepší provozovat každý den, minimálně jednou, a aktivní nechť jsou raději oba partneři. Při tomto programu nakonec bude pravděpodobně zcela jedno, co je k jídlu.

 

MUDr. Antonín Pařízek, CSc.

/Z připravované knihy o těhotenství a porodu/

 

Odborný článek