Chraňte své dítě před rotaviry!

Chraňte své dítě před rotaviry!  - obrázek
Chraňte své dítě před rotaviry! - obrázek

Bezbolestné očkování je nyní díky VZP za dostupnou cenu


Setkali jste se již s termínem rotavirová gastroenteritida? Název tohoto onemocnění vám možná nic neříká, a přitom rotavirové gastroenteritidy bývají jednou z nejčastějších příčin hospitalizace dětí do 2 let. Onemocnění se projevuje silným průjmem, opakovaným zvracením, bolestí břicha a horečkou. Všem těmto nepříjemným a pro dítě zatěžujícím stavům lze předejít velmi jednoduše – očkováním. Všeobecná zdravotní pojišťovna se rozhodla své pojištěnce v ochraně před rotaviry podpořit a podílí se na mimořádné akci, v rámci které mohou rodiče získat očkování pro své děti za výhodnou cenu.


 Rotavirus je kolu podobný virus, který se vyskytuje všude kolem nás. Přenáší se buď přímým kontaktem z nemocného člověka na zdravého (třeba i jen podáním rukou), nebo přes kontaminované předměty, nejčastěji hračky. Viry jsou dosti odolné, dokonce ani některé dezinfekční prostředky je nedokážou zničit. Téměř 3 miliony dětí z Evropy jsou v důsledku nákazy rotaviry každoročně ošetřovány v domácím prostředí, až 700 tisíc dalších musí v důsledku nemoci navštívit lékaře, 87 tisíc případů vyžaduje hospitalizaci a více než 200 dětí této nemoci podlehne.


Očkování jako prevence


 Očkování je nejdůležitější možností prevence. Obecně platí, že první rotavirová infekce bývá nejtěžší a následné infekce mají již lehčí průběh. Očkování by proto mělo být dokončeno nejpozději u kojenců starých 24 týdnů. V České republice je proočkovanost pouze u 4–5 % dětí. V porovnání s ostatními zeměmi ve střední Evropě v oblasti prevence jednoznačně zaostáváme, a právě proto VZP přichází s nabídkou výhodného očkování proti rotavirovým infekcím. Očkování proti rotavirům je navíc bezbolestné, protože je podáváno ústy bez nutnosti vpichu.


 Snížená cena vakcíny a navíc příspěvek VZP 500 Kč


Děti, které se narodily v termínu od 1. 6. 2010 a jsou pojištěny u VZP, mohou nyní získat očkování proti rotavirovým infekcím velmi výhodně. VZP právě jim totiž garantuje nejnižší cenu. Rodiče zaplatí za celé očkovací schéma maximálně 3 300 Kč a následně ještě zažádají VZP o vrácení 500 Kč. Celé očkování tak vyjde na částku 2 800 Kč, což znamená oproti běžné ceně úsporu až 1 600 Kč. Akce běží od 1. října 2010 a potrvá do 31. prosince 2010.


 Očkovací látku mohou rodiče svým nejmenším pořídit přímo u praktického lékaře pro děti a dorost nebo na základě lékařského předpisu v lékárnách, které jsou do projektu zapojeny. Seznam lékáren zapojených v garantované síti distributorů najdou na www.vzp.cz/rotaviry. O příspěvek VZP mohou žádat do 31. 12. 2010. K žádosti je třeba doložit voucher/certifikát (k dispozici na kterékoli pobočce VZP), ve kterém jim praktický lékař pro děti a dorost či lékárník potvrdí nákup očkovací látky. Ten pak společně s dokladem o zaplacení opět předloží VZP a získají příspěvek 500 Kč.


Další informace je možné získat na infolince VZP 844 117 777.