Čím děti stůňou?

Čím děti stůňou? - obrázek
Čím děti stůňou? - obrázek

Čím tedy děti stůňou? Za těch téměř třicet let, kdy nemocné děti léčím, stůňou stále více alergickými chorobami. Nevím proč. Asi špatné a horší životní prostředí „dělá“ alergiky a alergici dělají malé alergiky, takže v příštím tisíciletí co Čech – to alergik. Ale měli by Čechové zůstat i muzikanty, protože zobcová flétna moc pomáhá malým astmatikům. Přibývá vadného držení těla. Hezky, zpříma se držící dítě jest vzácností.

Minulá léta pokřivila páteře – nám obrazně a našim dětem skutečně. Tělocviku málo a špatně, lavice a školní židle nevhodné, o přestávkách je nejlépe tiše sedět ve třídě s rukama za zády, a dokonce i o proběhnutí na záchod je třeba požádat. Doma se u úkolů špatně sedí nebo se válí u televize . Do školy a ze školy je třeba nést těžké brašny, protože toho musíme pro školu udělat hodně doma, protože za to budou rodiče známkováni. A navíc nosíme i vydatné poznámkové bloky, v nichž učitelé žádají rodiče, aby doma zjednali nápravu, protože oni sami je ve škole zjednat nechtějí, neumějí, nemohou… Jak tedy narovnat záda?

Nejhorší je, když děti stůňou nedostatkem lásky. Potom je bolí hlava, břicho, počurávají se. Alespoň tu chvíli u doktora jsou rodiče jen s nimi. Ale také ne vždy. Ti nejpodnikavější podnikatelé posílají s dětmi hospodyně, au-pair nebo co to je. A děti utíkají do nemoci, protože vědí, že tak alespoň na chvíli se jimi někdo bude zabývat. Nebo utíkají do nemoci proto, že jsou na něco hrozně samy. Na školní, rodinné, citové a jiné problémy neznají odpověď. Lítají v tom. Proč asi za posledních pět let dvojnásobně přibylo na naší jednotce intenzivní péče sebevražd?

Jak z toho všeho ven? Tak co se týče alergie: nedávejte dětem po narození co nejdéle nic jiného než mateřské mléko. Čím déle je dítě kojené, tím menší je pravděpodobnost alergie, obezity, infekcí, ale i citové otupělosti v dalším životě. Oblékejme děti do tkanin z přírodních vláken. Snažme se, aby byly co nejvíce v přírodě (pokud ovšem netrpí pylovou alergií). V zimě hory, v létě moře.

A co to vadné držení? Dobré boty s pevnou podrážkou. Správná židle a stůl a osvětlení při učení doma. Sport, hlavně turistika a plavání, a hlavně s rodiči. Ať děti nemusí nosit tašky do školy. Ať ve škole mohou o přestávce ven, hrát si, běhat.

A co s tou nejhorší skupinou nemocí, kdy děti stůňou proto, že jsou samy uprostřed rodiny? Podnikejme denně o hodinu méně. Tu svoji hodinu denně dejme dětem – jako dar navíc...

 

 

Zdroj: Doc. MUDr. Ivan Novák, CSc. - Rady venkovského lékaře

 

 

Témata: