Číňanky chtějí dvojčata, proto užívají léky na neplodnost

__ADV__Číňanky užívají léky na neplodnost, aby měly větší šanci na dvojčata. Tímto způsobem obcházejí zákon povolující manželům mít jen jedno dítě, protože mnohočetné porody nejsou trestány a při užívání léků na neplodnost je větší pravděpodobnost narození dvojčat a trojčat. Informuje o tom agentura AP.

Hlavní pediatrická klinika v Nankingu loni zaznamenala 90 porodů dvojčat a trojčat oproti průměrným 20 takovýmto porodům v předchozích letech. Už dřívější zprávy médií uváděly, že se počet dvojčat narozených ročně v Číně zdvojnásobil. Tento trend je všeobecně připisován dostupnosti dovážených léků na léčbu neplodnosti na klinikách a v lékárnách.

Zatímco mnoho žen podstupuje léčbu neplodnosti kvůli tomu, že nemůže počít, ženy z konzervativního venkova či z vyšších tříd ve městech tak činí, aby měly při jednom porodu více dětí.

Čínské ministerstvo zdravotnictví sice loni zakázalo zdravým ženám užívat léky na neplodnost, ale zákaz není v praxi uplatňován, konstatuje deník China Daily.

Čína ve snaze zastavit překotný růst populace zavedla koncem 70. let politiku jednoho dítěte a stanovila tvrdé tresty pro ty, kdo nařízení poruší. Ačkoli se v posledních letech zvýšil počet výjimek z tohoto zákona, omezení přetrvávají.

Podobné praktiky se nicméně neomezují pouze na Čínu; kupříkladu britští lékaři tvrdí, že asi deset procent Britek se k léčbě neplodnosti uchyluje proto, že touží po dvojčatech.

 

 

zdroj: ČTK

 

Témata: