CÍSAŘSKÝ ŘEZ - dotazy z naší poradny

CÍSAŘSKÝ ŘEZ- dotazy z poradny - obrázek
CÍSAŘSKÝ ŘEZ- dotazy z poradny - obrázek

Téma měsíce ledna - operační porod

 otázka:    

Dobrý den pane doktore, 18. ledna mám termín porodu. Budu rodit císařským řezem kvůli oční vadě. Chtěla jsem se zeptat, o kolik dní dříve se císařský řez může provést. Poprvé se mi totiž stalo, že se porod rozběhl dříve, než byl císařský řez naplánován. Tomu bych se ráda vyhnula. Jaká je hranice, pokud je vše v pořádku? Je možné odrodit už třeba na konci prosince - tj. o dva a půl týdne dříve? Termín porodu znám přesně, protože jsem po IVF. Moc děkuji.

 odpověď:  

Dobrý den, plánovaný císařský řez v takovém případě provádíme po 39. ukončeném týdnu. Pokud by to "technicky" bylo přijatelné, ukazuje se, že je naopak žádoucí "nechat porod rozběhnout" a pak udělat císařský řez, dlouhodobý follow up dětí ukazuje jednoznačně lepší krátkodobou adaptaci dětí po řezu, i dlouhodobé výsledky - např. nižší riziko astmatu, ale zatím není akceptováno, provozně by přineslo problémy. Pokud se císařský řez provádí před cca 38. týdnem (plánovaný, bez kontrakcí) , dle nových dat je JISTÉ, že je dítě vystaveno x-násobně většímu riziku astmatu atd. Zatím ZCELA nové informace ví jen velmi málo kolegů.

MUDr. Michal Koucký


 otázka:    

Dobrý den pane docente, jsem podruhé těhotná, 30tt. První dítě jsem rodila ve 41tt, spontánní porod, bohužel nepostupující a po 17 hodinách a hrozící hypoxii plodu proveden akutní císařský řez. Jizva se zhojila rychle a bez komplikací. Těhotná jsem po necelých dvou letech od tohoto porodu. Žádné problémy zatím nemám, krom bolestí v tříslech, což ale připisuji fázi těhotenství...můj dotaz zní, zda je pravděpodobné, že budu rodit opět císařem, nebo normálně. Jakým způsobem se porod obvykle preferuje? Pokud jde o mé pocity, císař by mi vzhledem k tomu předchozímu porodu vůbec nevadil. Na druhou stranu, ráda bych v budoucnu měla ještě třetí dítě a nevím, zda by případně přicházel v úvahu třetí císařský řez. Jak se na tyto dva problémy díváte? Děkuji za odpověď. Hezký den přeji.
 
 odpověď:  
Dobrý den, zjednodušeně ale řečeno: pokud u maminky neexistuje trvalý důvod, proč císařský řez provádět  (např. závažné choroby matky, vrozené odchylky pánve atd., seznam je docela dlouhý), můžete po císařském řezu v následném těhotenství rodit spontánně, pakliže je miminko uloženo hlavičkou dolů a jedná se o porod v termínu. Takový je rozhodně trend. Jeden císařský řez tedy neznamená v tomto případě automaticky další. Předpokladem spontánního porodu je ale mimo jiné i to, že ultrazvukový váhový odhad miminka v termínu v tom násl. těhotenství by měl být pod 4000 g, u větších dětí tedy také děláme rovnou císařský řez. Samozřejmě, že to samé platí i pro další gravidity. Jestliže má maminka další císařský řez, "nepodařil" se ani napodruhé spontánní porod, pak už další těhotenství - třetí bude automaticky císařským řezem To proto, že po dvou císařských řezech je už děložní stěna velmi křehká a existuje relativně vysoké riziko možné ruptury během spontánního porodu. S pozdravem
 
Doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc