CÍSAŘSKÝ ŘEZ - dotazy z naší poradny

CÍSAŘSKÝ ŘEZ - dotazy z naší poradny - obrázek
CÍSAŘSKÝ ŘEZ - dotazy z naší poradny - obrázek

Na dotazy k tématu měsíce OPERAČNÍ POROD odpovídají odborníci z naší poradny:

otázka
Dobrý den, vím, že mě čeká císařský řez. Asi nebudu hned v kondici, už mám jeden císař za sebou, tak vím, do čeho jdu. Chtěla jsem se zeptat, kdy budu moct starší dcerku v nejnutnějších případech poponášet? Bojím se rozestupu jizvy. Můj druhý dotaz se týká další jizvy při císařském řezu. Jizva se dělá do té původní? Budu mít dva řezy v děloze nebo jeden? Bude výsledné šití na kůži břicha vidět, že jsem měla dva císařské řezy? A ještě otázka ohledne dělohy uterus bicornis. Jsem ve 24tt a na utz bylo miminko hlavičkou nahoře. Doktor mi říkal, že mám dělohu protaženou spíš do výšky, že nemá miminko moc možností se choulit do klubíčka. Je pravděpodobné, že už v této poloze nožičkama zůstane, nebo je to ještě poloha nestabilní? Opravdu má miminko v takové děloze méně možností se hýbat a přetáčet? Děkuji moc za odpověd.
 
odpověď
 
Dobrý den,rozestup jizvy po řezu - je-li příčný řez nad sponou - reálně nehrozí. Jediný problém je, čím více budete jizvu nošením těžkých předmětů zatěžovat, tím větší riziko je sílících bolestí v jizvě. Jizva na břišě se dělá vytětím původní, na děloze zpravidla nad původní. Vrozené vady s sebou nesou vyšší frekvenci jiných poloh než je poloha podélná hlavičkou.
 
MUDr. Michal Koucký
 
 
 
 

 

otázka
Dobrý den pane doktore,
ráda bych se Vás zeptala na postup v porodnici, pokud nemám miminko otočené hlavou dolu a přála bych si, pokud to tak zůstane, porod císařským řezem. Jsem v 37. týdnu těhotenství, ve čtvrtek jdu na sepsání porodpisu. Jsem nervozní, že mě budou nutit rodit koncem pánevním. Celé těhotenství jsem zcela bez problémů. Moje výška 182 cm, přítel taky tak :-). Jaký by měl být postup, pokud si císařský řez v případě neotočení plodu přeji? Měla bych dostat nějaký termín císařského řezu před plánovaným termínem porodu? Moc děkuji za Vaši odpověď! Pavla
 
odpověď

Dobrý den, doporučení České gynekologicko-porodnické společnosti je vyhovět obavám matky rodit spontánně koncem pánevním a naplánovat řez. Rozsáhlá multicentrická studie ( Term Breech Trial, Hannah a kol., 2002 ) ukázala vyšší riziko spontánního porodu proti řezu pro děti rozené koncem pánevním. Je to ale jen doporučení, nikoliv závazný "příkaz", každé pracoviště může rozhodnout jinak. Většina pracovišť (každé ale jinak a netuším, kde přesně jak rodí ) se kloní k plánovanému císařskému řezu ve 40. týdnu gravidity.

 
MUDr. Michal Koucký
 

Vaše dotazy můžete pokládat v našich poradnách.