Co je nutné ještě zařídit v těhotenství

Krásné období plné očekávání je na jednu stranu plné i všelijakého zařizování. Výbavičkou počínaje a výběrem dětského lékaře konče.

Pro maminky, které očekávají narození svého prvního potomka, jsou určeny následující praktické rady.

Co všechno je tedy potřeba zařídit?

 

a) vyplnění dotazníku o jménu dítěte - dostanete ho v těhotenské ambulanci v porodnici, kde budete rodit. Musí být podepsaný oběma partnery.

b) pokud nejste vdané a nechcete, aby miminko mělo Vaše příjmení, vyřiďte si potřebné dokumenty na matrice v místě svého trvalého bydliště.

c) vyberte si dětského lékaře, který se bude starat o vaše miminko - doporučuji hledat v místě bydliště z několika praktických důvodů:

Pokud nejste mobilní, vždy se k němu dostanete, a hlavně ho zpočátku budete navštěvovat opravdu často. Také si uvědomte, že až bude Vaše miminko nemocné, nebudete chtít absolvovat dlouhé výlety.

Ještě před porodem svého pediatra kontaktujte a domluvte se s ním, jak budou první návštěvy vypadat. Dnes se rodí málo dětí, takže máte velkou výhodu v tom, že se lékaři ve svých službách předbíhají. První návštěvy zpravidla probíhají u Vás doma a další v ordinaci, v ordinačních hodinách přímo určených pro ty nejmenší, což znamená, že byste neměly přijít do styku s nemocnými dětmi.

 

d) pokud si vyberete jméno pro své miminko, které není v našem kalendáři, je nutné mít povolení. O tom se informujte na obvodním úřadě v místě bydliště.

e) v poradnách přímo v porodnici se setkáte s informacemi o dárcovství pupečníkové krve. Pokud se pro něj rozhodnete, potřebný formulář vyplňte již v těhotenství a nezapomeňte si ho vzít, až pojedete do porodnice.

f) pokud z nějakého důvodu nechcete klystýr, můžete se u svého gynekologa informovat o tzv. Yalu.

Autorka je diplomovaná porodní asistentka

 

Lucie Marková