Co je porodní plán?


Porodní plán je písemný seznam požadavků maminky, které by chtěla dodržet během svého porodu. Již při příjmu do porodnice se porodní asistentka a lékař seznamují z porodního plánu o úmyslech ženy a jejího partnera. Porodní plán nahrazuje tedy prostředníka mezi maminkou a personálem porodnice. Tento materiál by měla připravit porodní asistentka z porodního sálu, kde se maminka chystá rodit. Napsat odborně správně porodní plán není vůbec jednoduché, jak se na první pohled zdá. Měl by být vypracován tak, aby v případě porodních nepravidelností, které často maminka ani na svém těle nemusí pociťovat, nebyl dogmatem, jehož úzkostlivé dodržování by mohlo ohrozit zdraví rodičky nebo jejího dítěte. Profesionálně provedený porodní plán má mít vždy, pro každý úsek porodu, několik alternativních řešení. Nikdo nemůže dopředu znát, a tedy i zaručit hladký průběh porodu.


Partner a těhotenství


Název této kapitoly je zvolen záměrně s ohledem na celé těhotenství. Všude se dočtete o partnerech při porodu, ale málokdo si uvědomí, že role partnera nezačíná samotným porodem, ale již mnohem dříve. Dnes jsou partneři více než v minulosti do celého děje zapojeni. Doprovázejí těhotné na kontroly do těhotenských poraden, jsou přítomni u ultrazvukových vyšetřeních plodu, navštěvují přípravné kurzy k porodu, společně se svojí ženou vybírají porodnici a chodí na její prohlídku. V neposlední řadě i partneři prožívají spoustu nových pocitů radosti z příchodu miminka, ale i obavy o jeho zdraví.


Pokud Vaši partneři ještě nejsou přesvědčeni, zda chtějí být s Vámi u porodu, tak není vhodné je do ničeho nutit, spíš jim zkuste nabídnou, že se spolu půjdete podívat na nějaký z přípravných kurzů pro budoucí tatínky. Tyto kurzy bývají přínosné, muži se zde dozvědí mnoho potřebných informací týkajících se těhotenství a porodu. Můžou se zeptat na věci, které jim doposud nejsou jasné, a na věci, které si zatím nedokáží představit. Navíc tam budou ve skupině s ostatními tatínky, kteří jsou tzv. na stejné lodi.


Kurzy jim poskytnou informace, aby se na porodním sále lépe cítili. Pak budou i více aktivní, a tím samozřejmě i větší oporou svým partnerkám.


Kurzy zpravidla vedou zkušené porodní asistentky, které jim zodpoví všechny dotazy. Ukáží jim, jak připravit pro rodící ženu úlevové polohy při porodních bolestech, jak mohou ženu masírovat, což také pomáhá ve zmírňování bolestivých prožitků. Budoucí otcové se dále učí, jak mají pomáhat ženě správně dýchat, relaxovat apod., jsou předem připravováni na hormonální změny, se kterými budou souviset změny nálad maminek v šestinedělí.


Pokud ani tyto kurzy nepomůžou Vašeho partnera přesvědčit k přítomnosti u porodu, nemusíte se bát, že je vše ztraceno, mnozí z tatínků si to rozmyslí na poslední chvíli, kdy už budete na porodním sále. Sami zjistí, že to není tak hrozné, jak si původně představovali.


Každý doprovod na porodním sále by měl vědět, že při jakémkoliv zaváhání nebo nezvládnutí situace může kdykoliv v průběhu porodu odejít a že jeho role bude zastoupena porodní asistentkou.


Všichni otcové, kteří u porodu byli, téměř bez výjimky tvrdí, že je to nezapomenutelný zážitek, který je ovlivnil na celý život.


Partner u porodu má nárok, aby mu na toto činnost zaměstnavatel udělil jeden den volna. To samé platí i na odvoz maminky s miminkem z porodnice.


Velmi přínosné je, když si Váš partner na první dny po propuštění z porodnice může vzít dovolenou, je Vám v této náročné době nápomocen a podělí se s Vámi o péči o novorozence.


Připravila Lucie Marková, porodní asistentka


Z Knihy o matce a dítěti, která vyjde v tomto roce.